fb
10, които...Специални

9 книги, които ни уплашиха повече от филм на ужасите

8 мин.

Всеки може да назове филм на ужасите, който го е изкарал извън кожата му от страх. Ако киното залага предимно на визуалното въздействие, то книгите могат не просто да ви уплашат за момент, а и да ви накарат да се усъмните в здравия си разум, да проверявате дали вратите и прозорците са заключени и дали случайно нещо не се крие под леглото. И то не само докато четете, а и след като отгърнете последните страници. 

Ако и вие като нас сте почитатели на страховитите изживявания, специално за Хелоуин сме ви подготвили няколко зловещи предложения, заради които скритите ви тревоги и паника ще изплуват обратно на повърхността.

 

„Всички птици пеят“ от Иви Уайлд

Понякога неизвестността може да бъде по-смразяваща дори и от най-кървавата сцена. Точно на това залага младата австралийска писателка Иви Уайлд в своя енигматичен роман „Всички птици пеят“ (изд. „Персей“). Книгата е пропита с онзи самотен, тих мрак, който запраща тръпки по гръбнака ти и обгръща изолираната от света героиня в плаща си. Сюжетът е пълна загадка почти до самия край, но е изпълнена с плашещи моменти, заплашителна символика и постоянното усещане, че нещо много гнило и жестоко само чака да се случи… или пък вече се е случило? Фактът, че героинята, в чийто ум сме потопени до степен на параноя, посреща всичко това съвсем сама, допълнително засилва страха ни, но и запечатва тази необикновена история в съзнанието ни.

 

 

„Градината на пеперудите“ от Дот Хъчисън

„Градината на пеперудите“ (изд. „Millenium“) е от онези романи, които мнозина определят като твърде смущаващи за четене. Ако все пак решите да го разгърнете, гарантираме, че сте загубени. Вече е невъзможно е да се откъснете от тази извратена в красотата си история за най-болните кътчета на човешката фантазия. Дот Хъчисън се разразвя в съзнанието на един похитител и неговата колекция от Пеперуди – прелестни млади жени, станали жертва на мрачните му импулси и обречени на най-нерадостната съдба. Атмосферата на тази книга е просто обсебваща, а моментите, в които ще изтръпнете от отвращение – не заради натурализма, а заради чистия психологически шок, причинен от постъпките на героите, – ще ви преследват дълго.

 

 

Malka zvezda Ion Aivide Lindkvist„Малка звезда“ от Йон Айвиде Линдквист

Първото ни предложение от шведския майстор на хоръра Йон Айвиде Линдквист е може би най-шантавата книга в този списък. Романът определено не е за всеки – дори някои почитатели на хоръра се чувстват отблъснати от меко казано странните герои и събития, описани на страниците му. „Малка звезда“ (изд. „Изток-Запад“) е литературното въплъщение на чистата лудост. Провокативна черна бездна, която изправя благоразумието и логиката на читателя пред изпитание. История за аутсайдерите, които създават своя-собствена немислима реалност в един така или иначе студен и жесток свят. Брутална, смущаваща, натуралистична, мрачна, но абсолютно незабравима, „Малка звезда“ напълно заслужава вашия ужас.

 

 

„Мълчанието на агнетата“ от Томас Харис

— Какво ще вечеряме?
Той вдигна показалец към устните си.
— Никога не питай. Ще развалиш изненадата.

Никога няма да ни омръзне да говорим за Ханибал Лектър. Неповторимият герой на Томас Харис отдавна се е превърнал в извратен любимец на читателите (а и на зрителите, заради блестящото превъплъщение на Антъни Хопкинс). Историята и вкусовите му предпочитания карат всяко влакънце по тялото ни да настръхва. Тетралогията, посветена на него, включва „Червеният дракон“, „Мълчанието на агнетата“, „Ханибал“ и предисторията „Ханибал Лектър: Зараждането на злото“ (изд. „Colibri“). Поредицата представя на читателите част от живота на знаменития психопат, който вкарва в менюто си човешки жертви благодарение на харизмата, интелекта и изисканите си маниери. Колкото и добри да са екранизациите, в романите деянията му са описани с такива подробности, че няма как да не ви побият тръпки, докато ги четете.

 

 

„Нещо чака… сред дърветата“ от Тана Френч

Дебютът на ирландката Тана Френч е невероятно добър, и то не само заради заплетения сюжет и добре изградените герои, а и заради мрачната атмосфера и откровено ужасяващите с реализма си описания. „Нещо чака… сред дърветата“ (изд. „Бард“) пробужда всички човешки страхове. Забуленият в тайни сюжет ще ви обсебва през цялото време, а напрежението, което расте пропорционално на страниците, ще ви държи изправени на нокти. Тревожността ще се превърне във ваш постоянен спътник, а мистерията и трескавото търсене на отговори ще ви подтикне да продължите да четете Тана Френч, пък било то и в оригинал.

 

 

„Покани ме да вляза“ от Йон Айвиде Линдквист

Скандинавците са царе в създаването на привидно обикновени трилъри, зад които обаче се крият толкова много безумия и жестокости, че никоя друга нация не може да ги стигне. Второто заглавие на Йон Айвиде Линдквист в материала ни е „Покани ме да вляза“ (изд. „Colibri“) – история за приятелството между дете и вампир. И макар наглед това описание да звучи изтъркано и да ви се струва, че няма с какво да ви изненада, можем да ви уверим, че книгата на Линдквист е различна на толкова много нива – от самия сюжет, през развитието на героите, та чак до разбиването на стереотипния образ на вампирите. Романът се отличава с майсторския стил на Линдквист, а от някои крайно натуралистични сцени ще ви настръхне косата.

 

 

„Призрачно“ от Чък Паланюк

Чък Паланюк е любимец на част от екипа ни със своите странни и брутално откровени творения. Освен с книги като „Боен клуб“, „Оцелелият“ и „Приспивна песен“ той успя да изненада дори и най-върлите си фенове с „Призрачно“ (изд. „Изток-Запад“). Никой не очакваше това, което намери в нея. Група творци решават да участват в експеримент, който ще им помогне да напишат най-добрата си история. Последвалите творби са една от друга по-свирепи и мрачни, а изолираното малко общество бива обзето от все по-непреодолимо желание да превърне най-грозните си и стряскащи въжделения в реалност. Нали знаете, изкуството изисква жертви.

Интересен факт за „Призрачно“ е, че когато Паланюк прочита за първи път откъс от нея пред публика, няколко души припадат от чутото. И как иначе. Разгърнете я и се уверете сами, но внимавайте какво правите в басейните!

 

„Ребека“ от Дафни дю Мюрие

Има причина „Снощи сънувах, че отново се връщам в Мандърлей“ да е едно от най-известните първи изречения на роман в световната литература. Всъщност Дафни дю Морие не пише ужаси, но великолепно изпипаната готическа атмосфера и постоянното усещане, че нещо сякаш дебне по страниците, успяват да накарат читателя да настръхне. Тъмните стаи на имението Мандърлей крият още по-тъмни тайни и въпреки че „Ребека“ (изд. „Лабиринт“) е по-скоро трилър (или много притеснителна любовна история), ако се посветите на книгата в студените есенни нощи, когато вятърът навън вие и дъждът удря по прозорците, гарантираме, че ще подскачате от всяко случайно проскърцване.

 

 

„Сияние“ от Стивън Кинг

Помните ли сцената в сериала „Приятели“, в която Джоуи държеше „Сияние“ (изд. „Ибис“) на Стивън Кинг в камерата на хладилника си? Ето така въздейства този роман. Неслучайно това е една от най-култовите книги на Краля, допринесла значително за славата му в хорър жанра. Наглед съвсем обикновен сюжет, но с невероятно изградени герои, сред които и едно надарено със свръхестествена дарба дете. Какво може да се обърка? Ако сте чели историята или сте гледали екранизацията на Стенли Кубрик (сама по себе си смразяваща, но и доста по-различна в сравнение с първоизточника), то вече знаете отговора. Все пак държим да отбележим, че от нея направо ни побиват тръпки. Ужасът нараства с всяка следваща страница, докато в един момент просто искаме да я затворим и да спрем да си представяме вани, близначки и един конкретен хотел. Да, неслучайно Стивън Кинг е Краля на ужаса. Единственият по рода си.

 

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

Снимка на публикацията: Daily Telegraph