fb
БългарияНовини

Невена Басарова: Доброто дете е отговорно и дисциплинирано, а не послушно

4 мин.

„Послушното дете е удобното за нас дете, то изпълнява с лекота всичко, което му кажем. Но нека не слагаме знак за тъждественост между добро и послушно дете. Добрината на първо място са ценностите, които се възпитават от родителите, а ценностите са личните приоритети, които всяко едно семейство има.“ Това обясни експертът по социален етикет, създател на Първа детска академия за добри обноски и автор на бестселъра „Детска академия за добри обноски“ Невена Басарова. Тя гостува в кампанията #ВкъщиСъмИЧета, организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца и най-голямата онлайн медия за четене и книги „Аз чета“.

Авторката разказа, че родителството я е превърнало от юрист в писател. А в новата ѝ книга „Упражнения по етикет“ включва забавни игри, които ще превърнат всяко дете в истински вълшебник на добрите обноски. Примерите са от дългогодишната ѝ работа с деца и тийнейджъри в Академията. Специалният подход, който Невена има към всяко дете, пък е онзи мост на доверие, който е изградила между нея и участниците в Академията и ѝ помага да работи с деца с различен темперамент.

„Не съм привърженик на това да правим забележки, нито на деца, нито на възрастни. Правилният вариант е да покажем на човека, който според нас не се държи добре, как ние сме се научили и да му дадем поглед за това как би трябвало да се държи в определената ситуация“, обясни Невена Басарова. Тя е категорична, че етикетът може да ни е много полезен и в клас.   

„Етикетът е проява на уважение. Когато уважаваш отсрещния човек и себе си, доброто отношение се връща като бумеранг. Тези умения ни помагат след това и при работа в офис, при работата в екип. Има хора, които са много образовани, но липсата на толеранс, на меки умения и непознаване на етикета, ги прави несимпатични и хората не предпочитат да контактуват с тях“, допълни специалистът по добри обноски.

Невена Басарова разкри най-отличителните черти, които ни правят дами и кавалери.

Упражнения по етикет - Невена Басарова

„На първо място за мен са много важни грацията, осанката и присъствието. Грацията на жената, която я прави дама, и присъствието на мъжа, което му придава мъжественост, комфорт и усещане, че жената може да му има доверие. Много са важни добрите думи – всяка жаргонна, нецензурна, диалектна дума ни отдалечава от това да бъдем дами и кавалери. Изключително важни са също така хигиената, правилната комбинация на дрехи и усмивката. Особено усмивката, защото тя е начинът, по който искаме да ни възприемат и отразяваме света вътре в себе си“, каза още Басарова. Експертът съветва, че усмивката е и единственото нещо, което може да дадем на човека срещу нас, ако сме го поздравили, но в отговор сме получили мълчание.

Невена Басарова посъветва и какво е подходящото облекло за предстоящите коледни празници, които ще прекараме у дома. На първо място е важно то да ни бъде удобно, но нито прекалено официално – като тесни рокли и високи токчета, нито прекалено развлечено – като анцузи и пижами. Подходящият коледен мотив върху еднакво подбрани тениски, пуловери, чорапи, украшения за коса или весели рогца, например могат да придадат достатъчна празничност на вечерта и вкъщи.

„Изберете дрехи, които са удобни, чисти, изгладени и ви дават усещане за спретнатост. По-различното при коледната трапеза освен задължителното присъствие на коледна свещ, коледни салфетки и традиционно меню, са темите, по които ще говорим на масата. Акцент на Коледа и Бъдни вечер е да си кажем и спомним хубавите неща, както и пожеланията, които ще си направим. Може да си подготвим и малка игра – да напишем коледна картичка или всички да се оприличим на животни“, допълни експертът по етикет.

С предколедни подаръци завърши и тринадесетата онлайн среща с писател. На финала на разговора трима късметлии спечелиха новата книга на Невена Басарова „Упражнения по етикет“. Наградата е предоставена от авторката и издателство “Софтпрес”.

Печелившите, задали въпроси по време на срещата, са Калина Георгиева, Анелия Спасова и Галя Христова.

Честито на победителите!

Невена Басарова-Дичева е основател и управител на Първа детска академия за добри обноски, сертифициран треньор по емоционална интелигентност, сертифициран експерт по социален етикет от престижната академия Minding Manners International в Лондон и създател на иновативната методика „Гъвкава дисциплина”. Освен посланик на добрите обноски, Невена е още TEDx лектор, автор на статии за престижни издания и предпочитан коментатор по проблемите на родителството, образованието и отглеждането на щастливи и успешни деца.

Можете да гледате запис от срещата тук: