fb
БългарияНовини

„Невидими“ от Наталия Делева спечели годишния конкурс на Фондация „Елизабет Костова“

3 мин.

Наталия Делева е тазгодишният победител в конкурса на Фондация „Елизабет Костова“ за издаване на съвременен български роман на английски език. Книгата „Невидими“ ще излезе в превод на Изидора Анжел със заглавие Four Minutes с логото на американското издателство Open Letter Books, съорганизатор на конкурса.

Според Наталия Делева процентът на български автори жени е все още твърде нисък и това прави удоволствието от наградата още по-голямо. Тя каза специално за „Аз чета“, че се радва дебютният ѝ роман „Невидими“ да бъде част от каталога на Open Letter, наред с произведения на някои от любимите ѝ автори – като Дубравка Угрешич и Георги Господинов.

 

„Безкрайно се радваме с Изидора за тази награда и нямаме търпение да работим с издаделство Open Letter Books. Благодаря на Фондация „Елизабет Костова“ за всички усилия, които полагат за популяризирането на българската литература сред англо-езичния свят и, разбира се, специално за този конкурс“, допълни тя.

книги победители в конкурса на фондация Елизабетг Костова
До момента в рамките на проекта са подкрепени:

 

Дебютният роман „Невидими“ (изд. „Жанет 45“) на Наталия Делева излезе на немски език през 2018 г. със заглавието Übersehen, под знака на издателство eta Verlag и в превод на Елвира Борман.

Той разказва историята на млада жена, отраснала в дом за изоставени деца, която се опитва да превъзмогне травмите от детството си. След поредица от раздели среща Дара – изоставено дете, в което разпознава себе си като малка. Привързва се към нея и решава на всяка цена да намери начин да ѝ подари живота, който тя самата никога не е имала.

Откъс от Four Minutes бе публикуван в литературсписание Project Plume, посветено на жените автори с английски преводи, заедно с кратко видео  към него:

Ревю за „Невидими“ можете да прочетете тук, а книгата можете да поръчате от Ozone.bg с 10% отстъпка и код azcheta.

Снимка: Жанет 45