fb
10, които...Специални

Романите, които ще те държат буден цяла нощ (първа част)

4 мин.
ne kazvay sbogom

В пясъчните дни на плажа или през прохладните летни нощи желанието ни за спиращо дъха действие и завързани загадки рязко се покачва. Затова избрахме за вас най-добрите трилъри и криминални романи (и един сборник с разкази), които са част от списъка на Amazon на „100-те кримки и трилъри, които трябва да прочетеш през живота си“.

Книгите, които ви предлагаме са със статут на класика в жанра, а филмовите адаптации по тях се помнят дълго. Ако посегнете към тях, знайте, че е много вероятно да прекарате нощта будни с нос, забит във вълнуващо четиво…

„Време да убиваш“, Джон Гришам vreme da ubivash

Има нещо по-трудно от това да откриеш убиеца. Престъпленията и извършителите са ясни, но моралната дилема е трудно разрешима. Залогът е животът на един човек, който се е изправил срещу закона в името на семейната чест, и репутацията на млад адвокат, който, въпреки заплахите и здравия разум, се заема със случая.

„Десет малки негърчета“, Агата Кристи

Десет души, които са извършили престъпления, но някак са се измъкнали безнаказано, са събрани на малък остров, за да понесат последствията от деяния си. Някой отмъщава, вдъхновяван от… детска песничка.

„Десет малки негърчета“ е най-популярният роман на Агата Кристи. С продадени над 100 милиона копия до днес, той е най-продавания криминален роман в света и седмата най-популярна книга за всички времена.

Преди да заспя„, Стивън Уотсън predi da zaspya

Феноменалният дебют на Стивън Уотсън ни въвлича в необикновения живот на Кристин Лукас. Претърпяла инцидент, който я лишава от дълготрайна памет, тя всеки ден се събужда със съзнанието, че е на двайсет и се плаши от мъжа в леглото си. Кристин започва да си води дневник по препоръка на своя психиатър. Всеки ден, описан в него, е все по-странен, а бъдещето започва да изглежда все по-плашещо.

„Нос Страх“, Джон Д. Макдоналд

Сам Боудън е щастлив семеен мъж. Има добра работа, красива съпруга и две деца. Животът му изглежда перфектен, докато миналото не започва бавно да го настига. Макс Кейди е излежал осемгодишната си присъда и възнамерява да си отмъсти – бавно и мъчително, на виновните за неговото осъждане.

„Приключенията на Шерлок Холмс“, Артър Конан Дойл

„Приключенията на Шерлок Холмс“ е първият сборник с 12 разказа на писателя Артър Конан Дойл за легендарния Шерлок Холмс, който, с хладнокръвния си ум и железния си професионализъм, през годините се доказва като най-популярния детектив в литературата.

Фигурата на Шерлок Холмс се появява в 56 разказа и 4 романа, написани в периода 1887-1927 година и до ден днешен вдъхновява множество интерперетации.

Не казвай сбогом„, Джилиан Флин

Книгата проследява историята на млада жена, която изчезна безследно в деня на петата годишнинаsamolichnostta na born от сватбата си. Лъжите на съпруга й Ник постепенно излизат наяве и животът му се превръща в ад, а читателите ще се уверят, че истината винаги е много по-различна от привидното.

„Самоличността на Борн“, Робърт Лъдлъм

Морските вълни го изхвърлят на брега в близост до малкото френско селце, а той не помни абсолютно нищо – нито името си, нито професията си, нито какъв е бил живптът му. Може да се довери единствено на собствено си тяло, което е запомнило всичко важно. „Самоличността на Борн“ е базирана на документални свидетелства за престъпленията на Карлос Чакала.

„Нещо чака… сред дърветата“, Тара Френч

Романът на Тана Френч изследва мрака, скрит под повърхността на обикновените хора. И пренася читателя в територията на злото, надхвърлящо човешкото въображение, и към необяснимото. Детектив Роб Райън е принуден да се завърне сред призраците на детството си, за  да търси отговорите на отдавана погребани въпроси.

Мъжете, които мразеха жените„, Стиг Ларшон milenium

В първата част на трилогията „Милениум“ богатият индустриалец Хенрик Вангер предлага на Микаел Блумквист огромен хонорар, ако успее да разгадае мистерията с изчезването на любимата му племенница. Блумквист и суперхакера Лисбет Саландер попадат в кръговрат от динамични събития и изпитания, в свят на семейна омраза и финансови скандали, в който бродят убийци-психопати.

„Място за убиване“, Лий Чайлд

Маркграф е толкова съвършен град, че чак плаши. Бившият военен полицай Джак Ричър идва в града с намерение да поостане само няколко дни. След пристигането на Ричър обаче в Маркграф е извършено убийство за първи път от трийсет години, а подозренията падат върху единствения чужденец в града.