fb
Ревюта

Страст през ноември

2 мин.
Noemvri

NoemvriДо кой съветник се допитваме, лутайки се из житейския лабиринт – разума или сърцето? Разбира се, всички твърдят, че трябва да се търси златната среда, за да сме в хармония със себе си. Истината обаче е, че рано или късно везните натежават в едната от двете посоки.

Обикновено криминалните романи не са това, към което се насочвам из стелажите на книжарниците. „Ноември” обаче ме привлече с наистина красивата си корица и заглавието, напомнящо, заедно с вече хладните ветрове навън, за идващата есен. Фактът, че е написана от български автор (Явор Веселинов), също разбуди любопитството ми.

В София е убит известен музикален продуцент и със случая се заемат полицаите Тони Стоев и Ради Пеев. Съвсем скоро се оказва, че интерес към разплитането (или по-скоро към заплитането) на случая имат широк и доста разнообразен кръг от личности, включително и преките началници на двете ченгета. Свързващото звено между всички тях са мистериозни китайски кутии, чието съдържание отприщва вълна от смърт, страст и мистерия. Не след дълго Тони Стоев се оказва сам срещу всички, изоставен от партньора си и отстранен от случая, щом започва да се доближава до ядрото на загадката… Разплитането й се превръща в твърда лична мисия след срещата с магнетичната певица Лори Конс, която може и да се окаже ключът към истината.

По същество „Ноември” не е типичен криминален роман. Става въпрос за „еротичен трилър” и наистина, в един момент всички замесени в историята герои, включително и Тони Стоев, се оказват пленници един на друг и на страстите си, изоставили здравия разум и захвърлили маскировките си. Толкова важно е не разкриването на убиеца, колкото пропукването на маските и надникването надълбоко в човешката природа.

За мен най-интересният и многопластов герой в романа е Лори Конс. В един момент студена и енигматична, а в следващия – емоционална и уязвима, най-голямата загадка е именно истинската й същност. Едно е сигурно за нея – тя е напълно отдадена на музиката си и е готова на всичко, за да даде своя творчески дан на света. Конс е и най-добре изграденият образ в романа. За разлика от нея, главният герой Тони Стоев така и не успя да ме спечели, въпреки решителността си на всяка цена да разплете загадката. Загадка, към която е възможно сравнително рано да загубите интерес, просто защото умишлено или не фокусът се измества от престъплението към други елементи от историята.

Като цяло „Ноември” е интересен роман с оригинални идеи и въздействаща атмосфера, макар и с не толкова добре развити персонажи. Ако ви се чете неконвенционална криминална история, не подминавайте тази книга.