fb
Ревюта

Вълкът и инстинктът в „Нощна сянка“

2 мин.
noshtna sianka andrea kreimar

noshtna sianka andrea kreimarОкей, да започнем с една уговорка. Забравете „Здрач“. Забравете „Дневниците на вампира“. Забравете всички други лигавни, които окачествявате като „вампирски боклуци“ (а аз няма да се уморя да ви повтарям, че това е много некоректно название на жанра young adult paranormal fantasy/romance). Забравихте ли ги? Добре, значи вече сте готови да се срещнете с Кала Тор и светът на „Нощна сянка“, в който сексът не излиза от главите на тийнейджърите, хормоните са бесни, а Стражите не са някакви лигави домашни пекинези, които се преструват на върколаци.

Те действат като вълци – като се започне с лова и преследването, строгата йерархия, която остава в отношенията, дори когато са в човешка форма, и се приключи с особената ритуалност на чифтосването… Готино, нали? Разгеле, книга с аудитория от млади читатели, в която нещата са наречени с истинските им имена, без това да звучи вулгарно и противно.

Фентъзи сетингът е типичен за ърбън жанра – по средата между нашата действителност, но не съвсем в нея. Коспиративният елемент, който разбива на пух и прах създаваната цяла книга представа за света и съответно сюжета е, отигран малко слабовато, но предполагам, че ще се оправи в следващите книги.

Любовният триъгълник е забележителен с факта, че… ами, изглежда реален. Аз така си представям да действат двама млади мъже, които осъзнават, че не са съвсем тинейджъри. А най-якото е, че и двамата са толкова готини, че все още не мога да реша на чия страна съм… Да, Рен е ултра-мега-хипер-секси алфа-вълк, агресивен, властен и все пак нежен… как да не се сетиш за Звяра от приказката на Шарл Перо? А Шей, ох, Шей е от онзи тип уж леко смотани, но безумно чаровни момчета, които могат да разтопят сърцето на всяка жена. Е, аз как да избера?

А питате ли я Кала, която е привлечена от единия, защото олицетворява инстинкта, вълчата й природа, всичко, което съставлява нейния свят, и от другия, защото й дава свободата да гони единствено своите очаквания и стремежи… Труден избор. Ще видим как ще се развива в следващите книги.

[ + ]