fb
БългарияНовини

Нощта на 21 ноември се превръща в театрална сцена в 16 български града

4 мин.

Повече от 100 събития – представления и пърформанси, изложби, “отворени врати”, театрални срещи и прожекции ще превърнат събота, 21 ноември, във вдъхновяваща театрална сцена за трета поредна година. “Нощ на театрите” през 2016 ще завладее театралните и градските (галерии,  кина, клубове) пространства в  цели 16 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Шумен, Благоевград, Сливен, Смолян, Асеновград, Казанлък, Симитли, Перник и Силистра. Над 1000 са творците, които ще разкрият пред зрителите различни театрални проекти и стилове. „Аз чета“ е медиен партньор на събитието.

На 21-ви ноември театрите и залите в градовете-участници ще бъдат символични домакини на европейската платформа и ще се присъединят към 7-годишната традиция на редица европейски градове да показват театралното изкуство в големи мащаби в рамките на няколко часа. Форматът на инициативата няма аналог в България. Именно по-различното „случване” я прави изпълнена с мистичност и много интересни за театралните почитатели събития и форми.

Третата Нощ на театрите насочва вниманието към изгорелите театрални сцени през годините и категорично чрез цялата си рекламна комуникация заявява, че „Актьорът трябва да гори на сцената, но сцената не трябва да гори“. Телевизионният клип е посветен на изгорялата сцена на театъра в Пловдив и показва пътя на актьора до сцената. Тв продукцията е дело на творческата агенция The Smarts и Smart Cost productions, режисьор на клипа е Неда Морфова, оператор – Александър Станишев, главно действащо лице – актьорът Валери Йорданов.

Популярните лица от театралната сцена се включват и като посланици на “Нощ на театрите”. Тази година зад проекта застанаха актьорите Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Силвия Петкова, Дарин Ангелов, Ованес Торосян, Калин Врачански, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Снежина Петрова, Лилия Гелева, Луиза Григорова, Александра Василева и балерината Боряна Петрова.

Харизматичните актьори подкрепиха зад театралната кауза и „споделиха” емоциите си и усещането си за театър с обектива на фотограф Павел Червенков. Посланическата фотосесия, вдъхновена от „Крал Лир“, стана част от изложбата „Нощни персонажи”. Наред с тях в четирите изложби от проекта „Нощни персонажи“ са включени и снимки от емблематични представления от последните години – „Крал Лир“, „Отело“, „С любовта шега не бива“, „Парижката Света Богородица“, „Скъперникът“, „Дакота“, „Мяра за мяра“ и др. Фотографиите са подредени в Народния театър, в Националната библиотека и в Софийския университет и на Главната улица в Пловдив.

Българската инициатива “Нощ на театрите” е част от по-голямата платформа на „Европейската Нощ на театъра”, която вече 5 години се случва в няколко европейски страни. Нейна основна цел е да показва театралната креативност във всичките и форми – стандартните пространства за театър, но и алтернативни локации, които се „преобразяват” в името на изкуството.

„Европейска Нощ на театъра” обединява всички с отношение към театъра, стреми се да показва качествено театрално изкуство, да разширява театралната мрежа на всички заети в сферата чрез обмен на идеи и опит, да провокира и привлича публики от всички възрасти.

Сред събитията на „Нощ на театрите“ е и второто издание на NightLive партитата на ЕventEase, на които „Аз чета“ също е медиен партньор. Освен новия албум на Sofa Surfers – SCRAMBLES, ANTHEMS AND ODYSSEYS и Hidden Orchestra в събитието ще се включи и театралното представление на сливенския драматичен театър „Концерт за френски ключ“. То ще открие музикално-театралната нощ в Mixtape 5 в 22:30 ч. Повече за постановката и събитието може да научите тук.

 

***

Пълната програма на третото издание на Нощ на театрите е публикувана в сайта www.theatresnight.org и на официалната страница във Фейсбук 

Базови организатори на Нощ на театрите са Фондация „Арт проджектс” (www.artprojects.info) и Фондация „Асоциация Информбюро” (www.informbureau.info).

Нощ на театрите 2015 се осъществява с любезната подкрепа на VIVACOM, Министерство на културата на Република България, Столична община и Съюза на артистите в България. Международен партньор на инициативата е Асоциация „Европейска нощ на театъра”, а генерален медиен партньор е BTV Media Group.

Книжката с програмата на инициативата може да видите и тук: