fb
@-книгиБуккросинг

Нова буккросинг зона на Северното Черноморие

2 мин.
Kaliakria Bookcorssing

С нова официална буккросинг зона може да се похвали Северното Черноморие от миналата седмица. Новото място за свободни книги се намира в бистро „Turquoise“ в рамките на ваканционен комплекс Kaliakria Resort в близост до Балчик и Каварна.

Всеки гост на място може да избере дали да чете книгите в удобните столове край езерцето на бистрото или на шезлонгите край някой от басейните на комплекса. А ако почивката не е достатъчна за прочитането на започнатата книга, всеки може да я вземе и да продължи пътя й като след това я остави в друга буккросинг зона или свободно избрано място.

“Понякога гостите на Kaliakria споделят с нас, че не са успели да си вземат нищо за четене през ваканцията. Други при напускането си оставят в стаите книгите, които вече са прочели. Затова решихме тази година да направим специален кът, от който да бъдат взимани и оставяни свободно книги, които да намират своите нови читатели”, разказва собственикът на Kaliakria Resort Ангел Лингорски.

Първоначалният подбор на заглавията е направен заедно със сайта “Аз чета”, а през сезона селекцията ще бъде допълвана с нови “пътуващи книги” на различни езици, за да се възползват от книжния кът и чуждестранните туристи.

„Буккросинг зоната в Kaliakria е поредното доказателство за това, че насърчаването на четенето все повече се припознава като важна социална отговорност”, казва редакторът в ”Аз чета” Милена Златарова, която е пионер на буккросинг движението у нас. “Кътът с книги от своя страна ще даде възможност на всички гости на комплекса да изживеят ваканцията си по един още по-вълнуващ и интересен начин“, допълва тя.

kaliakria BookcrossingДвижението за свободна размяна книги “Буккросинг” (Bookcrossing) съществува вече 13 години и е набрало популярност в много страни. Над 800 000 са буккросърите по целия свят, като най-много са в САЩ, Великобритания, Испания, Германия и Австралия, а официално регистрирани от България са близо 700 души.

През пролетта на 2014 за Международния ден на книгата и авторското право 23 април „Аз чета“ инициира кампания „Пусни книга на свобода за Деня на книгата“ за популяризиране на движението като пуска с помощтта на различни издателства над 700 книги само в София.

Повече за това как да регистрирате официална буккросинг зона може да научите тук.

Разберете повече и за самото движение „Буккросинг“ в специалната рубрика на „Аз чета“.

Не пропускайте да харесате и фейсбук страницата на Буккросинг движението в България или да се присъедините към фейсбук групата на Българската буккросинг общност.