fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 13 февруари 2022

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Бездна“ от Ирса Сигурдардотир

Издава: “Емас”
Дата на публикуване:
7 февруари 2022 г.
Превод: Емилия Ничева-Карастойчева
Редактор: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Ragnar Helgi Ólafsson

За книгата: Насред назъбено, безрадостно поле от лава в близост до Рейкявик се въздига Скалата на обесения. Някога там са се изпълнявали екзекуции, но сега е атракция за туристите. Докато една сутрин скалата не се озовава отново с отминалото си зловещо предназначение и млад, заможен инвеститор е намерен обесен. Пиронът, забит в гърдите на мъжа, разсейва всяко съмнение за самоубийство. И това далеч не е най-фрапиращото в случая – полицията открива 4-годишно момченце в апартамента на убития. То няма обяснение как се е озовало там, следователите не успяват да установят връзка между него и жертвата, нито да издирят родителите. Но рисунките, излизащи изпод детската ръчичка, са ясен знак, че е станало свидетел на нещо ужасяващо…

„Вода за цветята“ от Валери Перен

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване:
7 февруари 2022 г.
Превод: Венера Атанасова
Отговорен редактор: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Виолет Тусен е пазителка на гробище – работа, която мнозина биха сметнали за отблъскваща, но за нея е спасение и ново начало. Тук тя намира убежище, предлагайки утеха на скърбящите, защото само позналите загубата на най-близките могат да разберат чуждата болка. Градината ѝ се превръща в пристан, а отглеждането на цветя и билки, на плодове и зеленчуци ѝ носи усещане за смисъл. Така постепенно усвоява умението да се радва на малките неща – чаша ароматен чай, прясно откъснат плод, импровизирани вечери с приятели в градината…

„Децата на Джуджан, горското джудже“ от Елса Бесков

Издава: “Enthusiast”
Дата на публикуване: 7 февруари 2022 г.
Превод: Анюта Качева
Редакция: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос
Илюстрации: Елса Бесков

За книгата: Децата на Джуджан, горското джудже, живеят дълбоко в корените на един стар бор. Те събират горски гъби и боровинки, и се крият под мухоморките, когато вали. Играят си с катериците и жабите, и когато есента настъпва, се запасяват с храна, за да преживеят дългата зима, докато топлият пролетен бриз не се завърне.

„Измъкване по френски“ от Патрик ДеУит

Издава: „INTENSE“
Дата на публикуване: 7 февруари 2022 г.
Превод: Деница Райкова
Редакция: Саша Александрова
Дизайн на корицата: Емил Марков

За книгата: Забележителна пародия на висшето общество! Франсис Прайс – вдовица с язвителен нрав, обсебваща майка и истинска природна стихия от Манхатън – е в отчаяно положение, връхлетяна от скандал и неизбежен фалит. Синът й Малкълм не й е от особена помощ. Налице е и котаракът, Малкия Франк, в когото Франсис вярва, че се е вселил духът на покойния й съпруг – позорно неморален адвокат по корпоративно право и мерзавец от световна класа, чиято ужасна, разтръбена от таблоидите смърт превръща Франсис и Малкълм в социални аутсайдери.

„Световна война C-19“ от Санджай Гупта

Издава: “Обсидиан”
Дата на публикуване: 8 февруари 2022 г.
Превод: Надежда Розова
Редакция: Кристин Василева
Дизайн на корицата: Николай Пекарев

За книгата:  Д-р Санджай Гупта разказва откровено историята на пандемията, поставя важни въпроси, засягащи поведението и очакванията ни, споделя научна информация за новия вирус и предлага практични решения на различни наболели проблеми. „Световна война C–19“ е книга, изпълнена с надежда и оптимизъм. Тя ще ни направи по-силни и издръжливи, по-уверени в благоприятния изход, по-добри и по-човечни.

„Дървото на ангелите“ от Лусинда Райли

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 8 февруари 2022 г.
Превод: Дори Габровска
Редакция: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: След дълги години на усамотение в Лондон, Грета се завръща в имението „Марчмънт Хол“, сгушено сред живописната уелска провинция, за да прекара Коледа със своята внучка и близкия си приятел Дейвид. Грета обаче няма и бегъл спомен от живота си там – трагичен инцидент е заличил почти три десетилетия от паметта й. Дейвид е готов на всичко, за да й помогне да си спомни, но дали миналото няма да се окаже прекалено болезнено и за двамата?

“Дяволиада“ от Михаил Булгаков

Издава: “Нике”
Дата на публикуване: 8 февруари 2022 г.
Превод: Борис Мисирков
Редакция: Полина Шукадарова
Дизайн на корицата: Дора Иванова

За книгата: „Дяволиада“ събира в себе си три сатирични текста на Булгаков от периода 1923-1925 година – „Дяволиада“, „Кучешко сърце“ и „Фаталните яйца“, които са още един блестящ пример за любовта на автора към фантастичното и силата на разобличаващото му перо за абсурдите в Русия.

„Неделният продавач на книги” от Даниел Вълчев  

Дата на публикуване: 8 февруари 2022 г.
Отговорен редактор: Мирослав Александров
Коректор: Мария Венедикова 
Дизайн на корицата: Людмил Веселинов

За книгата: „Неделният продавач на книги“ е книга, която трудно може да се представи с няколко изречения. По някакъв начин, това е книга за книгите, за онова, което прочетеното оставя у нас, и така участва в създаването и подреждането на нашата вътрешна лична библиотека.

Кодекс на доверието от Робин Дрийк и Камерън Стаут

Издава: Асеневци
Дата на публикуване: 8 февруари 2022 г.
Превод: Бистра Георгиева
Редакция: Кристина Петрова
Дизайн на корицата: Anthe StudioЗа книгата: Бивш агент на ФБР споделя своята тайна за успех и лидерство: доверието. Робин Дрийк е специалист по поведенчески анализ, автор и лектор, служил 8 години в Mорската пехота на САЩ и 20 години като таен агент на ФБР. По време на федералната му служба, негови мисии основно са били да осуетява дейността на чуждестранни шпиони и да вербува такива. Ключът към успеха му е създаването на отношения, основани на внимание и доверие. Своите 5 правила за лидерство Дрийк нарича Кодекс на доверието. Системата се състои от лесни за следване и безотказни правила, които авторът е прилагал и в контраразузнавателните си мисии.

„Батман: Прокълнат (книга 3)“ от Брайън Азарело и Лий Бермехо

Издава: „Аrtline Studios“
Дата на публикуване: 9 февруари 2022 г.
Превод: Здравко Генов

За комикса: КРАЯТ Е ТУК.

Пленен в кошмарно отражение на Готам сити, Батман се обръща към Джон Константин, Мъртвеца, Блатното нещо и Затана, за да успее да се отскубне от злите сили, които дебнат из прокълнатия град, и да опази не само разсъдъка, но и душата си.
БАТМАН: ПРОКЪЛНАТ е невероятна свръхестествена хорър история, разказана от двама от най-великите съвременни комикс творци: Брайън Азарело (ЧЕРНИЯ РИЦАР III: ГОСПОДАРСКА РАСА, 100 КУРШУМА) и Лий Бермехо (ХЕЛБЛЕЙЗЪР: ПОСРЕДНИК НА АДА, ЖОКЕР).

„Последна спирка Русе“ от Ерик Ноло

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 11 февруари 2022 г.
Превод: Красимир Кавалджиев
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Деляна и Серж, българка и французин. Тя – блестяща студентка, франкофон и франкофил, той – журналист и писател, избрал да живее в България. Свързва ги влечението им към френската литература. Ала Деляна изоставя учението, постъпва като стриптийзьорка в нощен клуб и след бурно съжителство пътищата им се разделят. За да се срещнат отново, когато, уволнена най-безцеремонно, тя ненадейно отмъква от сейфа на собственика на клуба плик с пари, в който обаче има и компрометиращи снимки на могъща публична личност, и търси убежище при бившия си съпруг.

„Малинверно“ от Доменико Дара

Издава: “Лемур”
Дата на публикуване
: 11 февруари 2022 г.
Превод: Ваня Георгиева
Редакция: Мария Кацикова-Митева
Дизайн на корицата: Декитас

За книгата: Малинверно” е роман за очарованието на книгите, за силата на историите, на въображението, на любовта. И за това какво се случва, когато един ден библиотекарят на малко италианско градче трябва да поеме и функцията на пазач на гробище.

„Сърцето помни“ от Ангелина Ангелова

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 12 февруари 2022 г.
Редактор: Христина Стоянова
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, Kontur Creative 

За книгата: Елеонора Тиг се завръща в Лондон след осем години, изпълнени с болка и самота. Тя вече не е онова наивно момиче, което прегръща любовта и безстрашно следва поривите на сърцето си. Годините, прекарани в отчаяние и безнадеждност, са я превърнали в силна и целеустремена жена, която няма да се спре пред никого и нищо, за да открие детето, отнето ѝ малко след като му е дала живот.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.

[ + ]