fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 19 юни 2022

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Привързани“ от Амир Левин, Рейчъл Хелър

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 13 юни 2022 г.
Отговорен редактор: Вера Янчелова
Превод: Румяна Автанска
Дизайн на корицата: Деница Трифонова     

За книгата: В тази революционна книга психиатърът и невроучен Амир Левин и Рейчъл Хелър обясняват научно защо някои хора се справят с лекота с романтичните си взаимоотношения, а други изпитват огромни трудности. Открийте как вникването в същността на зрялата привързаност – най-развитата наука за връзките, съществуваща в наши дни, може да ни помогне да намерим и да задържим любовта. Въведена от психолога Джон Боулби през 50-те години на XX в., науката за привързаността твърди, че поведението на всеки от нас в любовните му отношения спада към една от трите основни категории: тревожни, избягващи, сигурни. „Привързани“ показва на читателите как да определят какъв е техният стил на привързаност и този на партньора им, осигурявайки им пътна карта, за да изградят по-здрави и удовлетворяващи връзки с хората, които обичат.

“Дон Кихот“ от Ерих Кестнер

Издава: „Нике“
Дата на публикуване
: 13 юни 2022 г.
Превод: Ваня Пенева
Дизайн на корицата: Дора Иванова

За книгата: „Дон Кихот“ – историята на най-смелия рицар, който без страх се впуска в борба с вятърни мелници и великани, е преразкана по най-увлекателен и достъпен начин за най-малките читатели от любимия автор на няколко поколения Ерих Кестнер. Приключенията на рицаря на печалния образ са илюстрирани от Хорст Лемке.

„Лято край морето“ от Джени Хейл

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 14 юни 2022 г.
Превод: Пепа Стоилова
Редакция: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров                                                            

За книгата: Фейт се завръща в градчето Аутър Банкс на Източното крайбрежие, за да отпразнува юбилея на баба си със семейството си. Тук тя е прекарвала безгрижни летни месеци във фамилната вила на плажа заедно с по-голямата си сестра Кейси. Сякаш нищо не се е променило, само вилата вече я няма, заменена от модерна нова постройка. Фейт все още не може да забрави онова лято, в което сестра й отмъква голямата й любов и й разбива сърцето. Тя не е виждала Кейси от години, но вече е готова да й прости предателството, за да се насладят на ваканцията и да създадат нови спомени. Но не е готова за срещата с Джейк Бюканън – привлекателния работник, който довършва фасадата на вилата, в която са отседнали. Между тях прехвърчат искри и точно когато са напът да се влюбят, Фейт разбира, че той не е мъжът, за когото се представя. 

The Sandman Том 1: Прелюдии и ноктюрни от Нийл Геймън, Сам Кийт, Майк Дрингенбърг, Малкълм Джоунс III

Издава: „Студиото на А“
Дата на публикуване: 14 юни 2022 г.
Превод: Здравко Генов
Редактор: Йоана Иванова

За книгата: Един от най-успешните и награждавани графични романи на всички времена, шедьовърът на Нийл Геймън, THE SANDMAN: ГОСПОДАРЯ НА СЪНИЩАТА, се превърна в еталон за лирично фентъзи в света на комиксите. Илюстрирана от едни от най-талантливите художници в бранша, поредицата представя богата смесица от съвременна и древна митология, преплетени с модерна литература, историческа драма и легенди от цял свят. „Прелюдии и ноктюрни“ съдържа броеве #1-8 от оригиналната поредица и слага началото на епичната сага. Същински уникат в света на графичната литература, който представя на читателите мрачния, вълшебен свят на сънищата и кошмарите – дома на Морфей, повелителя на сънищата, и неговото семейство, Безкрайните.

Подреждане на хаоса“ от Живка Симова

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 15 юни 2022 г.
Редакция: Иво Милтенов
Дизайн на корицата: Антонина Георгиева

За книгата: „Подреждане на хаоса“ създава специфично лирическо пространство, в което се сливат не само сезоните (в двата цикъла „Световете ни“ и „Времената ни“), но и проекциите на емоционалното и мисловното. Това се случва чрез фина чувствителност и философска вглъбеност.

„В тази книга всички умират“ от Бека Адамашвили

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 15 юни 2022 г.
Превод: Алеко Дянков
Дизайн на корицата: Таня Минчева

За книгата: Едва ли има човек, който поне в детството (което спокойно може да продължи и 60-70 години) да не е мечтал да може да лети, да става невидим, да спира времето или пък просто да е свръхсилен. Но колко хора са си мечтали/си мечтаят за суперсилата да пътуват от книга в книга? Тъкмо с това умение дарява читателя младият грузински автор Бека Адамашвили в своята страхотно забавна творба „В тази книга всички умират“, новото предложение от издателство „Парадокс“.

„Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)“ от Леа Коен

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване
: 16 юни 2022 г.
Редакция: Полина Стоянова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Автор на 12 романа, на две изследователски книги от българската история, Леа Коен разказва увлекателно за събитията, личностите и идеите на една мрачна епоха, която продължава да вълнува и да поставя въпроси пред българското общество и днес. Имало ли е холокост в България; Нормативна уредба за узаконяване на гоненията; Ролята на цар Борис III; Жените и свидетелските им разкази; Спасение или оцеляване; Приносът на Българската православна църква за спасението. Книгата е резултат от 20-годишни проучвания и стъпва на документи, свидетелства, писма.

„Уин“ от Харлан Коубън

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 17 юни 2022 г.
Превод: Паулина Мичева
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: „Уин” ни среща с любимия ни антигерой Уиндзор Хорн Локуд III – надарен с много чар, огромно богатство и още повече арогантност, опасно склонен към насилие, любител на скъпите костюми и нарушаването на правилата. Човек с малцина приятели, но готов да защитава яростно тези, които обича. А сега определено ще му се наложи да го прави. Преди повече от двайсет години братовчедка му Патриша Локуд е отвлечена по време на обир в семейното имение, а баща ѝ е убит. Похитителите ѝ така и не са открити. Месеци преди това от семейството са откраднати два безценни шедьовъра – картини на Пикасо и Вермеер. Те също са в неизвестност оттогава. Досега. В една от най-скъпите сгради в Ню Йорк е намерен убит загадъчен отшелник. А на стената в спалнята му виси откраднатият преди години Вермеер. Уин ще се опита да разплете мистерията и в това опасно пътуване ще се сблъска с неразгадани жестоки убийства и терористичен акт отпреди десетилетия. ФБР не се е справило с разкриването на извършителите, но Уин има три неща, които ФБР няма: лична връзка със случаите, безбожно богатство и уникално чувство за справедливост. Мразете или обичайте Уин, но той няма да остави никого безразличен!

„Бети и изгубената топка“ от Катерина Свозилова, Маг Такач

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 17 юни 2022 г.
Превод: Атанаска Станчева
Редакция: Тодор Станчев
Коректор: Васил Койнарев
Дизайн на корицата: Виктория Видевска

За книгата: Беше прекрасен слънчев ден и Бети изтича навън, за да си играе с топката. Но къде ли се беше търкулнала тя? С помощта на
пеперудата, котката Мици, кучето Али и любопитното зайче, тя ще се опита да я намери. Дали ще успее?

„Златното момиче” от Елин Хилдебранд

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 17 юни 2022 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Превод: Надя Баева
Редактор: Катя Найденова
Коректор: Ния Харалампиева
Дизайна на корицата: Фиделия Косева

За книгата: В един перфектен юнски ден на райския остров Нантъкет Вивиан Хау, не твърде известна авторка на романтични книги и майка на три деца, е ударена от кола близо до дома си. Тя се пренася в Отвъдното, където научава, че ѝ е дадено едно последно лято, в което да продължи да наблюдава живота на най-близките си. И че ще има право на цели три свръхестествени побутвания, така че да им помогне в трудни моменти… А децата ѝ определено имат нужда от помощ, както Виви скоро ще разбере – защото са крили досега най-неочаквани тайни от нея.

„Тайната от Апамея“ от Гергана Лаптева

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 18 юни 2022 г.
Редакция: Иванка Владимирова
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, Kontur Creative

За книгата: Преди пет години животът на Марина спира. Оттогава тя се бори да премине през рутината на всеки следващ ден, но без следа от предишното ѝ аз. Борис се опитва да намери себе си сред най-отдалечените и екстремни кътчета на света. Привидно доволен от живота, който живее, той не може да не се запита щастлив ли е наистина. Съдбата ги среща сред суровата красота на Югоизточна Турция и им поставя изпитание. Местните говорят, че бойци на ИДИЛ крият плячкосаните от древните храмове на Сирия антични съкровища в тъмните води на язовир Биреджик. Двамата тръгват по следата и попадат на мозайка, по-ценна от всичко, което са се надявали да открият.
Опасност дебне отвсякъде и всеки може да е враг, а Марина и Борис могат да вярват единствено един на друг.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.