fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 21 март 2021

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Ние – същите“ от Огняна Свилина

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 15 март 2021 г.
Редакция: Димитър Кенанов
Дизайн на корицата: Мони Чоканова, Василена Георгиева

За книгата: „Поезията на Огняна Свиленова/Свилина е естествена, природнобългарска по яснота и език. Ала в нея се надстроява талантливо целокупният изразителен и мисловен опит не само в духовната ни култура, но и в световната култура.“ – проф. дфн Димитър Кенанов

„Тук, в истинския свят“ от Сара Пенипакър

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 16 март 2021 г.
Превод: Лидия Шведова
Редакция: Емилия Л. Масларова
Корекция: Румяна Георгиева
Предпечат: Калина Павлова
Художник на корицата: Джон Класен

За книгата: Единайсетгодишният Уеър мечтае да прекара лятото сам, в своя си свят – света на средновековните рицари и замъци, на чест, доблест и справедливост. Но родителите му го записват в Центъра за летен отдих, където той трябва да прекарва времето в „смислено общуване с други деца“, които пред усамотението предпочитат шумните игри и гълчавата. Ала още първия ден Уеър открива в съседство с Центъра развалините на изоставена църква, където може да построи чудесен замък, и се запознава със своята връстничка, загадъчната и упорита Джолийн, заела се да създаде направо там, сред руините, плантация с папаи.

„Господин Вървими“ от Даниеле Моварели

Издавa: „Ракета“
Превод: Дария Карапеткова
Илюстрации: Аличе Копини

За книгата: Господин Вървими, е толкова богат, че дори не може да използва всички неща, които притежава. Има си круизни кораби, частен зоопарк, три въздушни балона и подводница, самолети, бижута, произведения на изкуството, тропическа джунгла на тавана и ски писта в избата. Но дали, затрупан от толкова много неща, успява да види какво се случва около него? Върви ли му на господин Вървими толкова много и дали не пропуска нещо важно? Един ден, докато се разхожда, богатият мъж губи шапката си заради порив на вятъра. Преследва я дълго, докато накрая не заспива, изтощен в градския парк. Когато се събужда, на гърба си открива черупка от охлюв, с която не може да влезе никъде. Освен в самата нея. Дали там господин Вървими няма да открие себе си?

„Лъжите, които изрече” от Хариет Тайс

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 16 март 2021 г.
Превод: Надя Баева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: На пазара вече можете да намерите „Лъжите, които изрече“ на британката Хариет Тайс, автор на психологическия трилър „Кървавият портокал“. Тайс отново ни изправя срещу най-тъмните страхове на хората… и капаните, в които сами се вкарват. Преди 48 часа Сейди е имала спокоен живот в уютна къща, където живее с 11-годишната си дъщеря Робин и съпруга си. Е, в последните месеци той се държи дистанцирано, но тя го отдава на стресиращата му работа в инвестиционния сектор.

„Четвъртата картина” от Виктор Метос

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 16 март 2021 г.
Превод: Юлия Чернева
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Лас Вегас е разтърсен от серия зловещи убийства. Уликите си противоречат, убиецът е необичайно дързък, а следите водят до задънена улица. Има само един човек, който може да влезе в главата на престъпника и да го спре. Джесика Ярдли е готова да загърби кариерата си като прокурор и да започне нов живот далеч от града на греха. Когато е въвлечена в този последен случай, тя опитва да предвиди действията на извършителя. Единственият, който може да й помогне е бившият й съпруг – безпощаден сериен убиец. Изправена пред опасността да се превърне в поредния кървав шедьовър, Джесика повежда разследването в неочаквана посока…

„Художничката на северната светлина“ от Сигне Мунк

Издава: „Емас“
Превод: Величка Стефанова
Редакция: Василка Ванчева
Дизайн на корицата: Златина Зарева

За книгата: Европа, началото на ХХ век. Париж, Виена и Берлин кипят от живот, натам са устремени погледите на хиляди творци, търсещи нови хоризонти и нови вдъхновения. На този бляскав фон някак далечен и тих, сякаш заспал под снега, остава Скандинавският север. А в действителност малките народи, населяващи полуострова, вече са дали без много шум на световната литература няколко Нобелови лауреати, на изобразителното изкуство – художници като Едвард Мунк и Кристиан Крог, на театъра – драматурзи като Ибсен и Стриндберг, на музиката – композитори като Григ…

„Посланието на Пандора“ от Хавиер Сиера

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 16 март 2021 г.
Превод: Катя Диманова
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Най-новата книга от Хавиер Сиера е едновременно вълнуваща, омиротворяваща и необходима. Вдъхновена от извънредното положение, в което се намираме, тя ни превежда през най-критичните периоди на човечеството, за да ни припомни решенията, които то винаги е откривало, за да ги преодолее. Това е история за бедствията и новите реалности, пред които сме изправени, но и за надеждите да променим себе си и живота, който ни очаква.

 „Ангелски данък“ от Ирен Леви

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 18 март 2021 г.
Редакция: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Моника и Микеле са идеалната двойка – богати, красиви и успешни. Двамата са щастливо женени и живеят във великолепно имение, сгушено сред лозята на Сицилия. Те имат и могат да имат всичко. Единственото, което им липсва, за да бъде животът им съвършен, е дете. София е млада и очарователна художничка, чийто живот е не чак толкова перфектен. Безкрайно разочарована от неуспехите и обратите, които съдбата ѝ предоставя, тя ще се опита да промени неписаните закони на сърцето… Възможно ли е да го направи? И ще успее ли да плати своя ангелски данък?

„Ти си Дедпул“ от Ал Юинг, Салва Еспин и Пако Диаз

Издава: „Artline Studios“
Дата на публикуване: 19 март 2021 г.
Превод: Здравко Генов

За книгата: Някога искал ли си да си Дедпул?!
Е, сега ти се е паднало – в това изумително ролево приключение! ТИ решаваш какво ще направи Дедпул! ТИ следиш точките по време на историята! ТИ хвърляш зарчето в битка с многобройни врагове – а ние гледаме, така че не мами! Сам определяй съдбата си, докато пътуваш из историята на Марвел в ролята на самия Дедпул! Срещни се с Хълк в шантавите времена на 60-те! Подуши смрадливото блато на Човеконещото през 70-те! Навести Деърдевил в закоравелите истории от 80-те! И още! Само избягвай многобройните лоши завършеци, на които можеш да се натъкнеш… или си понеси последствията!

„Котаракът на Рей Бредбъри“ от Кольо Николов

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 19 март 2021 г.
Редакция: Антония Апостолова
Дизайн на корицата: Христо Гочев

За книгата: „Котаракът на Рей Бредбъри“ е силно автобиографична и болезнено лична книга и стои особено близко до центъра на кольониколовската вселена. Тя проследява перипетиите на семейството му след преместването им в Лос Анджелис, преживяванията и срещите на писателя с куп незабравими и живописни герои по време на няколкото работи, които сменя, – нископлатени и на смени, типично за един емигрант, чието богатство и опит са единствено спомените и един малък език, – трудните дни на боледуването и смъртта на съпругата му, актрисата Виолета Павлова, както и срещите му с Рей Бредбъри, с когото Кольо Николов има щастието да общува в последните години на легендата.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.