fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 22 май 2022

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Десетият остров“ от Дайна Маркъм

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 16 май 2022 г.
Превод: Стоянка Сербезова-Леви
Редакция: Любослава Русева
Художник на корицата: Вихра Стоева

За книгата: Даяна Маркъм е журналистка в „Лос Анджелис Таймс“. Нейният роман е грабваща история за търсенето на истинската ни същност, в която Маркъм описва собствените си преживелици на слабо познатите Азорски острови насред Атлантическия океан. Даяна се чувства като хваната в капан: кариерата ѝ е в застой, личният ѝ живот е пълен провал. Но когато се натъква на необичайна група имигранти в Калифорния, тя открива цял един нов свят. Следвайки ги при завръщането им на отдалечените Азорски острови през летните отпуски, Даяна разбира, че все още има неща, за които може да копнее. Като тези острови с действащи вулкани и изпълнени със страст португалци, където тя ще открие радост, красота и неочаквана любов.

„Книга за надеждата“ от Джейн Гудол, Дъглас Ейбрамс и Гейл Хъдсън

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 16 май 2022 г.
Отговорен редактор: Вера Янчелова
Превод: Мария Иванова
Корица: Деница Трифонова

За книгата: Живеем в трудни времена. На много места по света бушуват въоръжени конфликти, има расова и религиозна дискриминация, престъпления от омраза, терористични атаки… Пропастта между богати и бедни расте и разпалва гняв и тревога. На всичкото отгоре и пандемията от Covid-19 причинява много страдания и смърт, води до загуба на работни места и икономически хаос. А климатичната криза е още по-голяма заплаха за живота на Земята. Промените на климата не са нещо, което евентуално може да ни засегне в бъдеще – те ни засягат сега. Въпросът, който най-често ми задават, е: „Вярваш ли наистина, че има надежда за нашия свят? За бъдещето на нашите деца и внуци?“ Моят отговор е искрено „да“. Вярвам, че все още ни остава известно време, в което можем да поправим вредите, които причинихме на нашата планета. Ако ни е грижа за бъдещето на нашите деца, ако ни е грижа за природата, трябва да се обединим и да предприемем действия. Сега, преди да е станало твърде късно.

„Родолюбецът“ от Димитър Мантов

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 17 май 2022 г.
Редакция: Стойо Вартоломеев
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Библиотека „Седемте хълма“ събира историческата памет на Пловдив, за да я съхрани и предаде на идните поколения. Избраните книги са художествена хроника на Града под тепетата, разказ за онзи неповторим дух, който се усеща и днес. Сам той бе вярвал в напредъка, в силата на знанията, но невинаги бе съзнавал докрай какво могат да сторят книгите…
Когато слабичкият Христо от Клисура се крие по копите сено, за да препрочита някоя книжка, заета му от даскала в школото, той дори не дръзва да мечтае, че след години ще отвори собствена книжарница в центъра на Пловдив. Нито пък подозира, че когато прекарва с чамов сал по Дунава първото си отпечатано календарче „Старопланинче“, името му завинаги ще остане в историята като Бащата на българското книгоиздаване.
Неутолимото любопитство на Христо Г. Данов го тласка напред в търсене на знания. И нито опасностите по пътищата или заплахите от турските власти го отклоняват от мисията му. Защото именно желанието му да пръсне тези знания като семена по цялата българска земя му отрежда място сред най-значимите личности на Възраждането.

Кървава луна“ от Виктор Метос

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 17 май 2022 г.
Превод: Юлия Чернева
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Четирима души са нападнати докато разпъват палатките си в близост до живописен каньон. Само една жена оцелява.
Арло Уорд е заловен в близост до местопрестъплението, покрит с кръвта им. Той не само признава, но и описва убийствата с ужасяваща точност. Въпреки че не откриват оръжието, нито имат надеждни свидетели, полицаите приемат безусловно признанието на странния Арло. За прокурора това е възможност лесно да получи осъдителна присъда. Но за адвокатите Дилън Астър и Лили Ричи да поемат този случай е повече от риск. Все пак има подозрения, че Арло не е виновен и просто иска да бъде център на внимание. Когато делото започва, наяве излизат все повече противоречиви факти. А Арло следва свой собствен, съвсем неочакван план…

„Зимата на лъвовете“ от Стефания Аучи

Издава: “Лемур”
Дата на публикуване: 17 май 2022 г.
Превод: Вера Петрова
Редакция:
 Мария Кацикова-Митева
Дизайн на корицата: „Декитас“

За книгата: Продължението на сагата, базирана на истинската история на знаменитата сицилианска фамилия Флорио, ни среща с още по-вълнуващи мъже и жени, така различни един от друг, но всички те изключителни. Иняцио с леденото сърце, страстната Джована, Иняциду, който не иска да робува на името си, и Франка, най-красивата жена в Европа. Именно те ще ни накарат да разберем защо, след толкова много години, духът на Флорио продължава да живее, да бъде сърцето на острова, ритъмът на Палермо.
Неповторим и незабравим.

„Невидимите фурии на сърцето“ от Джон Бойн

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 18 май 2022 г.
Превод: Владимир Молев
Редакция: Емилия Л. Масларова
Коректор: Румяна Георгиева
Дизайн на корицата: Иван Масларов

За книгата: В древногръцката митология фуриите са богини на отмъщението и оттук вече разбираме, че това е сериозен, дълбок роман, който няма да ни остави равнодушни. „Невидимите фурии на сърцето“ е книга най-вече за любовта, невинаги такава, каквато си я представяме, понякога предателска, понякога убийствена. За любовта не само към друг човек, но и към себе си и за стремежа да се приемем такива, каквито сме. Сирил Ейвъри не е истински Ейвъри, както постоянно повтаря баща му. Съвсем млада майка му е прогонена от родното си село в дълбоката провинция на Ирландия, след като се разчува, че чака извънбрачно дете. Сирил е осиновен от богато ексцентрично семейство в Дъблин, където не му липсва нищо. Освен любов. Така започва животът на това момче, пълен с победи и разочарования, с невероятни съвпадения и съдбовни постъпки. Предстои му да извърви тежкия път към себе си, към своята идентичност и корени, за да приеме нетрадиционната си сексуалност и да преглътне жестокостта на света.

„Ракъс” от Л. Дж. Шен

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 20 май 2022 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Превод: Евелина Пенева
Редакция: Милена Братованова
Коректор: Ния Харалампиева
Дизайн на корица: Фиделия Косева

За книгата: След като покори сърцата на почитателите на романтичната литература у нас със завладяващия роман „Вишъс“, Л. Дж. Шен се завръща на български с „Ракъс“ – дългоочакваната втора част от най-хитовата ѝ поредица „Sinners of Saint“. Той е нейното объркано минало. Нейното влудяващо настояще и неочаквано бъдеще. Той е забраненият плод, който я кара да се чувства по-жива от всякога. В свят, в който всички са безлични, тя грее по-силно от слънцето. И разпалва огън в него като никой друг. Едно белязано от болката момиче с огромно сърце.
За да я спечели, той ще трябва да се откаже от всичко. Но това би била най-сладката му победа.

Да убиеш Ботев. Мистерии, спомени, лъжи“ от Искрен Красимиров

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 20 май 2022 г.
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Кой, как и при какви обстоятелства е убил войводата Христо Ботев? Вече век и половина този болезнен за историческата ни памет въпрос не е намерил своя ясен и категоричен отговор. В книгата са събрани, подредени и изтълкувани наличните свидетелства, водещи към твърдението, че Христо Ботев е убит от свои четници. Основните аргументи са фокусирани върху противоречията в спомените на „очевидците“ и мълчанието на важни свидетели. Изненадващото във версията на автора е, че гибелта на Ботев се разглежда като част от серия убийства на членове от щаба на неговата чета, извършени със сходни мотиви и по една и съща схема.
Един смел и провокативен опит за разгадаване на мистериите около трагичната съдба на Ботевата чета във Врачанския балкан, за реконструкция и интерпретация на събитията чрез средствата на истинско криминално разследване.

„Мимолетно прелестни сме на земята“ от Оушън Вуонг

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 21 май 2022 г.
Превод: Красимира Абаджиева
Редакция: Вили Вълканова
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн и илюстрация на корицата: Мира Минкова

За книгата: Казват, че нищо не е вечно, но говорят така, защото ги е страх, че нещо ще надживее способността им да го обичат.
„Мимолетно прелестни сме на земята“ е писмо от един син до майка му, която не може да чете. Написано, когато разказвачът е близо до трийсетата си годишнина, то разкрива семейната история, започнала много преди той да се роди. История, чийто корени са в далечния Виетнам и отваря врата към части от живота му, за които майка му никога не е знаела.
Едновременно свидетел на тежката, но безусловна любов между една самотна майка и нейния син, книгата е и брутално честен поглед върху наболели въпроси за западното общество като раса, класа и мъжественост. Задаването на тези въпроси е потопено в пристрастяване, насилие и травма, но и подкрепено от състрадание и нежност.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.

[ + ]