fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 26 май 2019 г.

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

 

„Мистерия в Елингам“ („Искрено коварен“ книга 1)  от Морийн Джонсън

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 21 май 2019 г.
Превод: Стефан Георгиев
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Академия „Елингам“ е частно училище, събрало възпитаници с разнородни таланти – художници, изобретатели, мислители. Скоро след като училището отваря врати, дъщерята и съпругата на Алберт Елингам са отвлечени. Случаят се превръща в едно от най-мистериозните престъпления, останали неразрешени. Близо век по-късно, Стиви Бел е сред малцината избрани, които започват своята първа година в академия „Елингам“. Тя има амбициозна цел – да разреши неразкритото престъпление.

 

„Писма от Париж“ от Джулиет Блекуел

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 21 май 2019 г.
Превод: Габриела Кожухарова
Редакция: Кристина Димитрова
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Клер губи майка си в инцидент, но тя самата оцелява и работи усилено, за да се измъкне от малкия си роден град в Луизиана. Това обаче не ѝ носи очакваното удовлетворение. Ето защо тя напуска доходоносната си работа в Чикаго и се връща у дома, за да се грижи за болната си баба. Там преоткрива изящно произведение на изкуството, което нейният прадядо е изпратил от Париж след края на Втората световна война. Баба ѝ я насърчава да замине за Франция и да издири ателието, където е създаден подаръкът от прадядо ѝ – маска на красива неизвестна жена. Под зоркия поглед на намусен майстор на отливки Клер попада на куп писма, които разкриват подробности за живота на незнайната жена, обезсмъртена чрез изкуството.

„Джей Зи – Empire State of Mind“ от Зак О`Мали Грийнбърг

Издава: „Hybrid books“
Дата на публикуване: 20 май 2019 г.
Превод: Росица Тодорова
Редакция: Кремена Бойнова
Дизайн на корицата: Методи Стоянов

За книгата: Empire State of Mind разкрива как Джей Зи шеметно се издига от мрачните улици на Бруклин до върховете на бизнеса, от просяк до милионер. История, разказана от хората, изживели я заедно с него – съучениците му в гимназията „Джордж Уестингхауз“ в Бруклин, приятелят от детинство, който го вкарва в бизнеса с дрога, диджеят, който го убеждава да зареже пласирането на наркотици и сериозно да се захване с музиката.

 

„Терез Ракен“ от Емил Зола

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 21 май 2019 г.
Превод: Пенка Пройкова
Редакция: Гриша Атанасов
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов – Димó

За книгата: „Терез Ракен“ е големият пробив на Емил Зола. Жестоко хулен от критиката, романът се радва на изключително радушен прием от читателите и се превръща в една от основополагащите творби на натурализма.

„В сянката на Петльов връх“ от Освалдс Зебрис

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 22 май 2019 г.
Превод: Милен Митев
Дизайн на корицата: Петя Давидкова

За книгата: Революцията, нейните исторически и социални причини, формирането на латвийската нация, паралелно със засилването на антисемитизма и дейността на латвийските анархисти, са само някои от разгледаните теми в „В сянката на Петльов връх“.

„Сама и обща“ – 75 стихотворения от Божана Апостолова

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 21 май 2019 г.
Оформление: Христо Гочев
Редакция: Надежда Радулова

За книгата: Между кориците на тази книга пулсира едно немирно и диво сърце, което познава и страстта, и любовта, и милосърдието, и загубата, и прошката. Но систолите и диастолите на този чувствен стих винаги удържат една прецизна и овладяна форма. Метафоричните взривове угасват в спокойната прегръдка на анжамбмана, а интонационните амплитуди се уталожват в лаконични запомнящи се поанти. Сама и обща, в тези 75 избрани стихотворения Божана Апостолова подрежда своята поетическа биография.

Издава: „Millenium Publishing“
Дата на публикуване: 22 май 2019 г.
Дизайн на кориацата: Николай Киров
За книгата: Мишел дьо Монтен е най-изтъкнатият мислител от епохата на Френското възраждане – привърженик на научния метод на познание, изявен противник на средновековната схоластика и на църковните авторитети, истински хуманист и създател и първи майстор на литературния жанр есе.

„Братството на светата плащаница“  от Хулия Наваро

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 17 май 2019 г.
Превод: Веселка Ненкова
Редакция: Боряна Джанабетска
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: „Братството на светата плащаница“ е история за искрена вяра, болезнен фанатизъм и кървави борби за власт, за подмолното противоборство на тайни общества, всяко от които е убедено, че светата плащаница му принадлежи по право, утвърдено през вековете.

„Музата на Виена“ от Каролине Бернард

Издава: „Емас
Дата на публикуване: 22 май 2019 г.
Превод: Величка Стефанова
Редакция: Василка Ванчева
Адаптация на корицата: Златина Зарева
За книгата: Надали има в историята друга жена, вдъхновявала, любила, съпътствала живота на толкова гениални мъже, както Алма Шиндлер-Малер-Гропиус-Верфел. Густав Климт, Александер фон Цемлински, Макс Буркхарт, Густав Малер, Оскар Кокошка, Валтер Гропиус, Франц Верфел – художници, композитори, театрали, писатели, поети, архитекти – едни от най-великите творци на Виенския сецесион са били завладени от нейната красота, чар и интелект. Но дали това е донесло щастие в живота на тази необикновена жена, дали е удовлетворило копнежите на нейния неспокоен дух?

„Ал“ от Уилям Уортън

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 20 май 2019 г.
Редакция: Ганка Филиповска
Художник на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: „Ал” е блестящо продължение на „Пилето“ – книгата, която обезсмърти Уортън и неговия копнеж към свободата. Но и творба със собствено очарование и страст към живота извън ограниченията на обществото.

„Когато е наистина“ от Ерин Уот

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 25 май 2019 г.
Превод: Юлия Чернева
Редакция: Радка Бояджиева
Художник на корицата: Златина Зарева

За книгата: Остроумен тийн роман от авторския дует, популярен с бестселър поредицата „Семейство Роял“. При нормални обстоятелства пътищата на Оукли Форд и Вон Бенет никога не биха се пресекли. Оукли е знаменитост, поп идол с милиони фенки и скандална репутация. Но зад кулисите на публичния му живот нещата не вървят добре и това се отразява зле на музикалната му кариера… Затова екипът му си поставя за цел да подобри имиджа му с нова „приятелка“ – обикновено момиче, което да укроти лошото момче.

„Другата жена“ от Даниъл Силва

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 21 май 2019 г.
Превод: Елена Кодинова
Редакция: Явор Войнов
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книжките:  В закътано селце насред планините на Андалусия мистериозна французойка започва да пише опасни мемоари – историята на прочут мъж, в когото се е влюбила. Тя знае една от най-строго пазените тайни на Кремъл. Преди много години КГБ внедрява къртица в сърцето на западното разузнаване – човек, който е напът да се сдобие с върховна власт. И да подчини света на Москва…Единствено Габриел Алон, легендарният израелски разузнавач, се заема да разобличи конспирацията. След като застрелват най-важния му кадър, Габриел е въвлечен в преследването и разкриването на предателя и за пореден път се изправя срещу смъртоносната сила на руския шпионаж. Този път обаче в грандиозен финален сблъсък между Алон и руснаците на карта е заложен световният ред. Търсенето на истината ще го върне във времето на най-голямото предателство на XX век, а изумител-ната развръзка ще остави читателите без дъх.

„Няма връщане назад“ от Мелинда Гейтс

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване: 21 май 2019 г.
Превод: Надежда Розова
Редакция: Свилена Господинова
Дизайн на корицата: Keith Hayes

За книгата:  През последните двайсет години Мелинда Гейтс се стреми да помага на нуждаещите се.  Многобройните ѝ пътувания я карат да осъзнае, че прогресът на едно общество днес зависи от защитата на правата на жените и на тяхната сила. Затрогващият разказ на една от най-влиятелните жени в света поразява с искреност и изобилие от факти – от стряскащите данни за детски бракове и липса на контрацептиви до неравенството на работното място. За пръв път Мелинда говори откровено за личния си живот и за отношенията си със своя съпруг Бил Гейтс. И убедително показва, че именно сега имаме възможност да променим света. И себе си.

„Оръдия през август“ от Барбара Тъкман

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 23 май 2019 г.
Превод: Димитър Стефанов
Редакция: Юлия Стефанова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата:В това знаково, наградено с „Пулицър“ изследване, историкът Барбара Тъкман пресъздава първия месец на Първата световна война: трийсет дни през лятото на 1914, които определят хода на конфликта, на историята и в крайна сметка – на облика на настоящия свят. Започва с погребението на английския крал Едуард VII – най-голямото събиране на кралски особи и висши държавници някога, и проследява ескалирането на напрежението и неизбежния сблъсък, довел до избухването на Първата световна война. През кървавия месец август идва краят на илюзиите и началото на невиждана до този момент касапница. С невероятно майсторство, с богатство от детайли и истинска съпричастност Барбара Тъкман ни прави свидетели на този конфликт, причинил смъртта на милиони.

„Влад Талтош: Убиец на свободна практика“ от Стивън Бруст

Издава: „Бард“
Превод: Иван Иванов
Редакция: Иван Тотоманов
Дизайн на корицата: „Мегахром“

За книгата:  Приключенско-бандитските истории за магьосника-убиец и неговия джерег създават запомнящ се фентъзи свят, към който е винаги удоволствие да се върнеш. Стивън Бруст влага у Влад пищната самоувере-ност на мускетар на Дюма и жаргона на герой от “Амбър” на Зелазни. Кипяща от живот авантюра с достатъчно хумор, екшън и заплетена интрига, за да задоволи новите, както и многото стари фенове на поредицата по света. Сега Влад Талтош се завръща в увлекателна нова сага за предателства, измами и черна магия.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.