fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 3 октомври 2021

5 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Роуз е изчезнала“ от Катя Кету

Издава: ICU
Дата на публикуване: 27 септември 2021 г.
Превод: Росица Цветанова
Редакция: Невена Дишлиева-Кръстева
Корекция: Мария Венедикова
Предпечатна подготовка: Асен Илиев
Консултант: Николай Янков
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: “Роуз е изчезнала” е роман, който обединява европейските имигранти в САЩ и автохтонното население на Северна Америка посредством тяхната история: финландци и оджибве, европейци и кореняци. Книгата е универсален разказ за семейството, паметта и любовта. Излиза под номер седем в колекция “По пътя” на издателство ICU, чието пилотно заглавие е предишният роман на Катя Кету – “Нощна пеперуда”.

„Знам къде живееш“ от Уни Линдел

Издава: „Книги за всички“
Дата на публикуване: 27 септември 2021 г.
Превод: Евгения Кръстева

За книгата: Шестгодишната Туна е изчезнала без следа. Случаят е останал неразрешен. Петнайсет години по-късно ръководството на полицията предприема действия относно подобни неразрешени случаи. Изчезването на Туна е поверено на полицейската инспекторка Мариан Дале, която продължително време се е възстановявала от психологическа травма и изгаряния, причинени й по време на криминално разследване, в процеса на което престъпникът я е вкарал в камера за кремация и тя едва е оцеляла. Подновяването на случая е последвано от страховит опит за отмъщение. Няколко мъже са отвличани, измъчвани и убивани.

„Дъждът оставя следи“ от Александър Чобанов

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 28 септември 2021 г.
Редакция: Валентин Георгиев
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: „Дъждът оставя следи“ е криминален роман, който проследява разследването около една мистериозна находка в тайно скривалище в Рилския манастир. Намерени са човешки кости, които крият дълбоко пазени тайни. Открива ги йеромонах Климент, насочен от анонимно писмо. Разплитането на случая води двамата главни герои – инспектор Ангел Обретенов и бившия полицай Борислав Андреев, към убийства от миналото, които ще променят живота и на двамата.

„Смущения в човешкото мислене. Noise“ от Даниъл Канеман, Оливие Сибони, Кас Р. Сънстейн

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 30 септември 2021 г.
Превод: Росен Люцканов
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: В „Смущения в човешкото мислене“ Даниъл Канеман, Оливие Сибони и Кас Р. Сънстейн изваждат наяве вредните последици от смущенията в най-различни области: медицина, право, икономически прогнози, криминология, съдебни и стратегически решения, подбор на кадри и др. Където има преценяване, има и смущения. Въпреки това почти винаги хората и организациите не осъзнават тяхното съществуване, което води до изкривено мислене. Можем ли да редуцираме смущенията и да преодолеем своите предразсъдъци, така че да вземаме по-добри решения?

„Стъкленият хотел” от Емили Сейнт Джон Мандел

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 1 октомври 2021 г.
Превод: Евелина Пенева
Редакция: Ганка Филиповска
Дизайн на крицата: Фиделия Косева

За книгата: В смайващата си история за различните начини, по които оцеляваме в този объркан свят, авторката на „Станция Единайсет“ води читателя из скритите пространства на събитията и мислите на една смайваща съдба. „Стъкленият хотел“ е вдъхновена от реалната съдба на най-големия измамник в историята, Бърнард Мадоф, но много повече е задълбочен портрет на алчността и вината, любовта и илюзията, престъпленията и наказанията, както и на безбройните начини, по които търсим смисъл в живота си. Или по които го губим.

„Оркономика“ от Дж. Закари Пайк 

Издава: „Artline Studios“
Дата на публикуване: 1 октомври 2021 г.
Превод: Ивелина Минчева-Бобадова
Редакция: Стоян Христов
Дизайн на корицата: Георги Мерамджиев

За книгата: Изпълнена с мечове, магьосничество и остроумие, Оркономика представя Зем – свят, много подобен на нашия, но с повече магия и по-малко гласни. За лицензираните магьосници и воини на Зем убиването и плячкосването на силите на злото е просто работа. Гилдията на героите е превърнала приключенстването в кариера, продавайки правата върху съкровищата от чудовищата като възможна инвестиция. Професионалните герои ежедневно убиват смъртоносни чудовища и плячкосват собствеността им, но последната мисия, възложена на джуджето Горм Ингърсон, ще е всичко друго, но не и обичайната работа.

„Презирам графоманите“ от Златко Ангелов

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 1 октомври 2021 г.
Редакция: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Василена Георгиева

За книгата: На фокус са най-добрите романи, излезли през периода 2017-2021. Наред с това косвено са показани възможностите за излизане на българската литература на световната сцена. Нека всеки, който се оплаква, че в България няма литературна критика, да прочете тази книга.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.