fb
НовиниПо света

Новият роман на Халед Хосейни е посветен на бежанската криза

2 мин.

Следващият роман на Халед Хосейни е написан в отговор на бежанската криза от последните години и е озаглавен Sea Prayer, съобщава Publishers Weekly. Издателството на бестселъровия автор Riverhead Books коментира, че книгата включва илюстрации на лондонския художник Дан Уилямс и е вдъхновена от гибелта на тригодишното сирийско момче Айлан Кюрди. Снимката на безжизненото тяло на детето, изхвърлено на бреговете на Турция, потресе света през септември 2015 г. и провокира бурен дебат относно съдбата на бежанците.

Sea Prayer е оформен като писмо и официалната му премиера е насрочена за 18 септември 2018 г. Датата не е избрана случайно – излизането на романа ще почете паметта на Кюрди три години след смъртта му.

Хосейни споделя по повод предстоящата си творба:

Намираме се насред емигрантска криза от невиждани мащаби. Sea Prayer е моят опит да разкажа за съдбата на милионите семейства като това на Айлан Кюрди, които са разкъсани от войната и са принудени да напуснат дома си, където са подложени на преследвания.


Сара Макграт, главна редакторка на Riverhead Booksдопълва:

Всеки нов проект на Холед Хосейни е от огромна значимост. Той е един от най-важните писатели на нашето време. Това произведение обаче е особено затрогващо заради сърцераздирателната си отдаденост на бежанската криза. Вярвам, че всякакви читатели от цял свят ще оценят тази красиво написана и изключително въздействаща история.

Авторът на „Ловецът на хвърчила“ ще дари приходите си от изданието на Върховния комисариат на ООН за бежанците и на собствената си Фондация „Халед Хосейни“, като средствата ще бъдат вложени в помощ на бежанците.

Снимка на публикацията: BBC

Не пропускайте ревютата ни за „Ловецът на хвърчила“, „Хиляда сияйни слънца“ и за „А планините ехтяха“ от Габи и Милена.