fb
Новини

Нуша Роянова за „Радио Варна“: Има голямо възраждане на хубавата българска детска книга

1 мин.

Напоследък се наблюдава възраждане на хубавата българска детска книга, увери издателката, писателка и илюстраторка Нуша Роянова в студиото на „Радио Варна“. Гостуването ѝ съвпадна с Международния ден на детската книга и разговорът с водещата Доротея Николова естествено обхвана предпочитанията на малките читатели.

Роянова сподели, че интересът към детските книги расте, като се търсят всякакви заглавия, включително и произведения, написани „от деца за деца“. Тя даде за пример сборниците с отличени приказки и илюстрации от конкурса „Дъбови листа“, като изтъкна „колко добре пишат децата и какво невероятно въображение имат“.

Издателката не пропусна да сподели и кои са собствените ѝ любими детски книжки – тези, илюстрирани от италианския художник Роберто Скрили, например поредицата „Трите непослушни вълчета“.

На въпроса на Доротея Николова дали вкусовете на малчуганите се менят Роянова отговори утвърдително, но увери, че любовта към животните и към майката никога не изчезват. Тя поясни и че вълшебствата също са добре дошли в света на малките читатели, независимо дали са под формата на приказки, или съвременно фентъзи.

Нуша Роянова разказа, че покрай детската си школа за рисуване във Варна всяка седмица общува с близо 60 малки творци и живо се интересува от тяхното мнение за книгите. Според нея те имат вродено естетическо усещане и хубавото винаги ги привлича. За родителите обаче не може да се каже същото – поколенческата разлика ги тласка към ярките цветове и компютърните рисунки.

Тя завърши с посланието колко е важно у децата да се възпитава обич към книгата и красивите илюстрации.

Снимка на публикацията: Нина Милошевич

[ + ]