fb
Ревюта

„Обещанието на един молив“ – да рискуваш всичко, но навреме

5 мин.
„Обещанието на един молив“ от Адам Браун (изд. „AMG Publishing“, преводач: Даниел Пенев)

„Превърни се в своята мечта.“

Търсите ли позитивни послания, които да ви разсеят от апокалиптичната картина, властваща напоследък в медиите? В този период някои хора избират да четат книги и да гледат филми на тема вируси и зарази (несъмнено актуални теми), но аз ви препоръчвам друго. Заложете на вдъхновяващо четиво, което ще ви припомни, че най-дръзките ви мечти са възможни и може би правилният момент да им се отдадете е тъкмо сега.

„Обещанието на един молив“ от Адам Браун (изд. „AMG Publishing“, преводач: Даниел Пенев) е книга, която кара читателя да погледне далеч отвъд злободневието и всички онези проблеми и стереотипи, които го приковават към рутината. Тя показва съвсем нагледно, че има смисъл да следваме упорито истинската си страст, да я развиваме и усъвършенстваме, дори в началото да не получаваме подкрепа. Защото това е единственият начин да бъдем в мир със себе си и да предизвикаме значима промяна.

Адам Браун е предприемач, който още от колежанските си години мечтае да работи в областта на образованието на глобално ниво. В автобиографичната „Обещанието на един молив“ той разказва историята на Pencils of Promise – неправителствена организация, която набира средства за изграждането на училища в бедни райони на развиващи се държави. Към 2020 година организацията е направила първа копка на над 500 училища в Лаос, Гватемала, Никарагуа и Гана, много от които вече са завършени.

Браун започва книгата с кратка история на семейството си. Според мен това е невероятно добра идея, защото впоследствие си обяснявах част от начина на мислене и мотивацията зад действията на филантропа именно в закодираните послания от миналото му. Разбира се, това важи за всички ни (светът не започва и свършва с нас, а сме част от една система), но е безкрайно интересно да се опиташ да разбереш какво обуславя изключителните постижения.

Адам е от еврейско семейство и баба му е преживяла нечовешката жестокост в два концентрационни лагера, преди да емигрира в САЩ. Там създава семейство, което възпитава децата си (включително бащата на Адам) в устойчивост и силен дух. Адам от малък е чувал, че Браунови са „различни“ – в смисъл че могат да се справят с всяко предизвикателство и да защитават принципите си, без да се оправдават. Помагат на нуждаещите се, защото знаят колко важно е някой да ти подаде ръка, когато си в безизходица. Адам завършва един от водещите университети, показва забележителни способности и по всичко личи, че ще има преуспяваща бизнес кариера.

Той обаче не иска да живее според нечии очаквания, а е жаден да опознае света – не само от красивата му страна. Така се записва за обменната програма Semester at Sea и заминава с кораб за Азия, за да прекара по десет дни в няколко държави и да усети местната култура. Решава навсякъде да пита деца за какво мечтаят и събира отговорите им като сувенири. Вдъхновение за името на бъдещата си организация черпи от среща с момче в Индия, което упорито настоява, че повече от всичко иска да притежава молив.

Според мен Браун набляга на този епизод малко повече от необходимото, макар да ми е ясно, че читателят се нуждае от силна история, която да визуализира, щом си помисли за Pencils of Promise. Както твърди и самият автор, голямата идея рядко идва след едно внезапно събитие. То може да бъде отключващо, но идеята е узрявала от мирогледа и ценностите ти вследствие на хиляди малки предишни стъпки.

Въпреки съветите от ментори и близки да се отдаде на благотворителни дейности след двайсет-трийсет години, когато е натрупал състояние, Адам решава, че отлагането на мечтата му ще е пагубен избор. Той напуска престижната си работа и посвещава цялото си време и енергия на Pencils of Promise. След наистина шеметна поредица от събития осъзнава, че иска организацията му да помага не с подаяния, а като предоставя най-важното в ръцете на нямащия – умения и възможности да се включи в подобряването на живота си. Такъв е и моделът при изграждането на училища. В началото Адам ходи в изключително бедни региони в Азия, за да разговаря с държавните власти. Заедно търсят най-подходящото място за училище, за което местното управление ще осигури десет процента от необходимите ресурси. По този начин той не просто дарява суми, а създава мрежа от съмишленици, които се ангажират емоционално с образователната кауза.

Без да преувеличавам, ще нарека „Обещанието на един молив“ вдъхновяваща и изключително полезна за всеки, който иска да управлява екипи. Изискват се множество умения, за да бъдеш лидер. Те едва ли се придобиват с прочитането на една книга, но задачата би била непосилна без примерите, които ни показват кой път искаме да следваме. Адам Браун успява да докаже, че предприемаческият дух би могъл да бъде впрегнат в това, за което горим, не само в предначертаните кариерни пътища. А резултатите могат да бъдат главозамайващи. Той показва нагледно, че поемането на рискове не бива да се отлага, а животът си струва да се живее така, че да имаш паметни истории за разказване.

Откъс от „Обещанието на един молив“ прочетете тук.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta2020 при завършване на поръчката си.