fb
Ревюта

„Обетована земя“ на Барак Обама, или дневник на едни интересни времена

4 мин.

Политик, общественик, писател и вдъхновител, Барак Обама ще остане в историята не са само като първия афроамерикански президент на САЩ, но и като една от най-харизматичните и влиятелни фигури на XXI век. Затова и абсолютният фурор на последната му книгата – президентските мемоари „Обетована земя“ не беше изненада за никого.

„Обетована земя“ (изд. „Софтпрес“, преводач: Марин Загорчев) е откровен разказа за това как се става лидер на свободния свят. Той започва от пътешествието на едно дете от смесен брак, което никъде не се чувства на място, преминава през години на търсене, учене и младежки идеализъм, стигайки до признанието на ползата от политиката и визията за политик, който надскача себе си в името на една по-висша цел. Обама определено е многословен, но тук няма да видите фалш, скучни факти и така непоносимото при хората с власт огромно его.

(…) с търсене на място, където да се впиша, на начин да обясня различните страни на смесения си произход и как след като се свързах с нещо по-голямо от самия мен, в крайна сметка имах шанса да намеря общност и цел в живота.

Наред с ключовите моменти от историческия си първи мандат като 44-и президент на САЩ Обама не се страхува да пише са своите неуспехи, съмнения и самотата на лидера. Той успява да преплете политиката с личната си история и емоции. Показва, че въпреки всички церемонии и цялата помпозност, да бъдеш президент е просто работа, която трябва да се свърши. И че разочарованията, грешките, конфликтите и провалите са неизбежни. Той говори без притеснение за тях, което и допринася на цялостния откровен тон на книгата.

„Обетована земя“ ни дава един поглед върху американската политика и ролята ѝ в световния ред, анализ отвътре на историята, от мястото на нейното написване. Обама ни води в Овалния кабинет, в Залата за извънредни ситуации, на срещи в Москва, Кайро, Пекин и Бразилия, разказва впечатленията си за останалите световни лидери и как се преговаря с тях, и никога не забравя да отдаде дължимото на екипа си.

Как се правят избори и как се вземат тежките решения, отстояването на демокрацията, недъзите на обществото, глобалната финансова криза, вътрешно- и външнополитически сблъсъци, реформите и сътресенията, Афганистан, Либия, Путин, операция „Копието на Нептун“ са все теми широко застъпени в президентските мемоари.

Барак Обама
(снимка: Ryan Pfluger)

Всяко свидетелство за миналото от първо лице е безспорно интересно, но може би най-ценни са уроците, които Обама получа и споделя с читателите си: за силата на търпението, на протокола и дребните детайли, за невъзможността на угодиш на всички, за ценното в различното мнение, за това, че най-добре свършената работа е незабелязана, защото катастрофата е предотвратена.

Да бъдеш нависоко в политиката е и опасно, и ветровито. Животът на политическата сцена рядко е удовлетворителен, но винаги е съпътстван от крамоли и борби. Решенията засягат милиони, а дали са били верни се вижда в бъдещето. Висшият пилотаж е да се намери баланс между различните гледни точки, между оптимизма и идеализма на младостта и мъдростта на опита. Когато си нависоко, можеш да виждаш по-надалеч. Едва ли някога човечеството ще достигне обетована земя, но нейното търсене е пътят към надеждата и промяната.

Един  от основните въпроси, които Обама задава, е докога ще живеем в свят, в който идеалите толкова рязко се различават от действителността и колко още може да си позволим това лицемерие?

След като прочетох „Обетована земя“, бих посмяла да твърдя, че най-любимата роля на Обама е на човек, който вдъхновява другите да дръзнат да мечтаят за по-добър и справедлив свят и да направят всичко, което е по силите им, за да го създадат. Демокрацията на Обама е нещо, което се съдържа в думите на д-р Мартин Лутър Кинг от 1962 г.: „Не можем да вървим сами“. Тоест, тя се създава в обединение, а не е получена свише, и за нея се работи всеки ден.

Можете да вземете тази книга от сайта на издателство „Софтпрес“ с промокод azcheta20 за 20% отстъпка от коричната цена. Кодът не важи за заглавия, които вече са в промоция. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.