fb
Ревюта

Магия, фолклор и история се преплитат в „Огън и злато: Предсказанието“

3 мин.
Огън и злато: Предсказанието - Габриела Плочева

Винаги много се радвам на български автори, които пишат фентъзи. Когато тези български автори са и млади и талантливи, радостта ми достига ново ниво. Габриела Плочева ни показва, че е именно такава с дебютната си книга „Огън и злато: Предсказанието“ (изд. „Фабрика за книги“).

Историята на двойничките Габриел Хейлис-Будро, по-известна като Ели, и Гейбриъл Хейлис-Бербик, по-известна като Габи, е типичен представител на жанра със своите тайни, пророчества и свръхестествени създания. Разбира се, не липсва и някоя и друга любов, мистериозни ритуали и битка между доброто и злото.

Братовчедките, които външно се различават единствено по цвета на косата си, не могат да бъдат по-различни като характери и съдби. Докато Габи е живяла със семейството си във Фанагория, свири на пиано и всички я харесват, Ели още от съвсем малка търси убиеца на майка си, преместила се е сама във Франция и се е забъркала с подземния свят. През целия си живот двете са можели да си общуват чрез телепатия и да влизат взаимно в главите си. Момичетата не искат да приемат предсказанието, според което трябва да са смъртни врагове, и поддържат много близки приятелски отношения, като постоянно си помагат.

Двете вещици успяват да се влюбят в двама най-добри приятели, които също крият своя мрачна тайна. Дейвид Ашбърн, когото Габи обиква много бързо, и Конър Уестморланд, бившият любовник на Ели, който я преследва, са вампири. Те принадлежат на подземния свят, където са затворени различни свръхестествени същества като сукубуси, инкубуси, магове, армия от демонски бойци и други поробените вампири, управлявани от Краля и Кралицата. Същото място обитават и последните оцелели нефилими.

Габриела Плочева
Габриела Плочева (снимка: Photostudioclassic)

Добро впечатление ми направи използването на различни езици както в заклинанията, така и в ежедневната реч на героите. От време на време се прокрадват изрази на френски и латински, а самите заклинания са написани изцяло на старобългарски. Подобаващ превод на всичко може да се открие в бележките под линия. Няма как да не отбележа и колко прекрасна е корицата, дело на Георги Вълков.

Стори ми се малко необичайно, че бяха дадени и пояснения за това какво е вампир и вещерско сборище, при положение че ролите им в романа не се различават от общоизвестното. Подобни бележки има и за нефилимите и падналите ангели, които също са доста добре познати на хората, четящи подобен тип литература. От друга страна, бях приятно изненадана от богатите исторически препратки и подробните им обяснения под линия.

Може би се дължи на факта, че прочетох романа в рамките на около два часа, но ми се стори, че действието в самия края се развива прекалено бързо. Няколко пъти ми се наложи да се върна назад, за да проверя дали не съм пропуснала някой детайл, който да ми помогне да си представя по-добре настоящата сцена. Последните страници обаче искрено ме изненадаха и заради тях очаквам с нетърпение да разбера какво ще се случи по-нататък с двете момичета и останалите герои.

В заключение мога да кажа, че „Огън и злато: Предсказанието“ е много приятно четиво за любителите на жанра, а аз лично очаквам с нетърпение следващата част от поредицата.

Прочетете повече за романа тук и посетете Facebook страницата на авторката.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.