fb
ПанаирътСтани герой в Подземната страна

Окръзи, трибути и визия – “Игрите на глада” и “Възпламеняване”

6 мин.

„Аз просто обожавам колко изобретателни са стилистите всяка година, пресъздавайки характеристиката на всеки един от окръзите „

Цезар Фликърман

„Балът на трибутите“ е само след 2 дни и треската около костюмите вероятно тече с пълна пара. Затова и обръщаме поглед отново към книгите и филмите, за да съберем вдъхновение за съботното събитие.

Един от ключовите моменти за модата на трибутите, както в книгите на Сюзан Колинс, така и във филмовите им адаптации, са представянето на участниците от всеки един окръг в своеобразния парад на каляските. Всяка двойка и всяка каляска пресъздават основната характеристика на своя окръг в костюмите, визията и специалните ефекти, които стилистите са въплътили. Затова и събрахме отделните характеристики на всеки един от окръзите, заедно с техните представители ( с примери от двете книги и филмовите адаптации). Дано Ви помогнат да изчистите детайла и да изберете своя окръг, трибутско име и всички финални детайли, които да Ви направят победители.

каляски

Окръг 1 – Лукс

окръг 1

Окръг 1

В 74-тите “Игри на глада” трибутите от окръг 1 Глимър и Марвъл са покрити изцяло с бляскaв сребърен спрей, а каляските им са теглени от бели коне. В книгата Катнис откроява стилните им туники, покрити с бижута.

Във филма от друга страна героите са облечени с ярко розови костюми, покрити с пайети и пера, както и бляскави аксесоари, асоцииращи се с техния окръг.

Окръг 2 – Зидарство

Клоув и Катон в първия филм са облечени като богове, за да представят своя окръг. Златният цвят е бляскав и определено привлича вниманието, а шлемовете им са направени от същия материал, от който са направени и короните на победителите в игрите.

Окръг 3

Окръг 3

Окръг 3 – Технологии

Сребърните облекла на трибутите от окръг 3 в първия филм символизират сложната вътрешност на електронните устройства. Във втория филм Бийти и Уайърс са облечени в тоалети с множество електрически крушки.

Окръг 4 – Риболов

В “Игрите на глада” двамата трибути от окръг 4 носят дълги светло сини облекла и перли, излъчващи светлина, които символизират перлите в морето, но и морската звезда. Във втората книга Финик е облечен в риболовна мрежа, която прикрива слабините му. Във филма по „Възпламеняване“ той носи само своеобразна поличка и огърлица от раковини.

Окръг 5 – Електричество

Мъжкият трибут и Фоксфейс от “Игрите на глада” носят костюми, които отразяват светлината и блестят щом трибутите се завъртат. Блестящото сребърно покритие пресъздава цвета на жиците и другите устройства свързани с електричество. Костюмите им са своеобразни соларни панели.

Окръг 6

Окръг 6

Окръг 6 – Транспорт

Покрити с блестящи златни пайети и впечатляващи лунни шлемове, костюмите на двата трибути от окръга са изключително впечатляващи. Хората от този окръг пътува до Луната, затова и костюмите им пресъздават идеята, че за пътуването се изисква време, а дори и в света на Панем Луната се използва за навигация.

Окръг 7 – Дървен материал и хартия

В “Игрите на глада” трибутите от окръга са облечени в костюми от хартия. Шлемовете им са създадени така, че да приличат на професионално направени оригами. Интересно е обаче, че във “Възпламеняване” Джоана гневно заявява, че стилистът им е най-големият идиот в Капитола, защото през последните 40 години трибутите от Окръг 7 са обличани все като дървета. Както във филма, така и в книгата, Джоана е облечена като дърво, но във филма няма прическа от листа и клони, а само зелен костюм, кожен корсет и гривни с шипове.

Окръг 8 – Текстил

Окръг 10

Окръг 10

Пъстрите костюми, които носят трибутите от този окръг пресъздават различните фабрики там. Трибутите са покрити с множество парчета плат в различни неонови цветове.

Окръг 9 – Зърно

Трибутите от този окръг носят златни и сребърни костюми, чието значение е по-трудно различимо. Вероятно обаче златните нишки символизират зърното в полето. Във “Възпламеняване” трибутите са облечени като хляб.

Окръг 10 – Животновъдство

Трибутите от окръг 10 са облечени с костюми подобни на каубойски облекла, но с много злато. Във “Възпламеняване” трибутите от този окръг носят облекла от телешка кожа и горящи колани, съчетание, което изумява Катнис. Според нея това също е опит стилистът на този окръг да копира Цина от предходната година. Във филмовата адаптация женският трибут носи рокля тип гръцка богиня, която започва от тъмно синьо в горната част и постепенно преминава в по-светли тонове надолу. Мъжкият трибут от своя страна е облечен в тога.

Окръг 11

Окръг 11

Окръг 11 – Земеделие

В първата книга Ру и Треш са облечени като фермери, затова и техните костюми – гащеризони са изпълнени с карета, пухчета. Те също носят сребърни венци, които изглеждат като направени от пшеница, символът на техния окръг. Във “Възпламеняване” Сийдър носи розов костюм с венец от виолетови цветя, Чаф носи подобен жълт костюм, но с венец от царевични листа.

Окръг 12 – Въгледобив

Катнис и Пийта носят черни костюми с наметала, които горят. Именно огънят дава прякорът на Катнис – момичето, което гореше. По време на атаката с огнени кълба на арената тя предполага, че именно креативната идея на Цина е вдъхновила дизайнерите да я подложат на това мъчение. Костюмите на трибутите от окръг 12 символизират горящия въглен. Във “Възпламеняване” Пийта и Катнис носят корони, подобни на тези на победителите в предходното издание на игрите, а костюмите им са описани като наподобяващи отблясъците на горяща камина.

Не забравяйте, че на 14 декември (събота) от 17:00 ч в НДК по време на Панаира на книгата ще се проведе Балът на трибутите, едно незабравимо събитие, вдъхновено от трилогията на Сюзан Колинс. Пригответе свой костюм, повлиян от книгите или филмите, и елате да се забавляваме заедно, а за най-добрите ще има и награди.

Прочетете още за вдъхновението на холивудските дизайнери от „Игрите на глада“, откъде идват имената в поредицата и не на последно място ревютата на книгите:“Игрите на глада„, „Възпламеняване“ и „Сойка-присмехулка„, както и общото ревю за цялата трилогия.

За материала са използвани публикации от thehungergames.wikia.com