fb
Ревюта

Игри на въображение в „Операция „Сладкоугодник“

4 мин.

Тя е Серина Фрум (римува се с друм). Осемнайсет месеца ще работи в Британските тайни служби. Ще се провали, но и ще спечели. Съществуването на романа „Операция „Сладкоугодник“ е доказателството за нейната победа, изключителност и обаяние.

Но преди да научим историята на любовта ѝ, трябва да си представим нейната самота, да добавим ретроспекцията на времето, да влезем под кожата ѝ и да я разберем (романът го изисква).

Серина е раздвоена от желанията си да бъде харесвана от всички и да се бунтува срещу авторитетите. Тази подсъзнателна полюсност на характера е белязала всичките ѝ решения и увлечения, води я в избора ѝ между математиката и литературата, религията и свободната любов, изкушенията и оправданията, любовта и дълга, традицията и модерното.

Вкусовете ми не бяха култивирани, а съзнанието ми беше празно, лесно за завладяване.

Поне до срещата ѝ със Солженицин и „Един ден на Иван Денисович“, след която придобива „тема и мисия“ и съзнание за собствената си важност. Серина живее в кресливите дни на разгара на Студената война, повсеместната криза на ценностите, тероризма във Великобритания, но личната ѝ история се оказва в епицентъра на войната на идеите. Текстовете ѝ за руския писател и за комунизма насочват вниманието на тайните служби към нея. Започва кратката ѝ шпионска кариера, която ще я отведе при писателя Том Хейли.

Изкуството му, моята работа и връзката ни бяха едно. Ако той се провалеше, провалях се и аз. Значи беше просто – щяхме да разцъфтим заедно.

„Операция „Сладкоугодник“ (изд. „Colibri“) на Иън Макюън започва като шпионски роман, но постепенно се превръща в литературна мистификация, чиито последни страници, дават напълно различно значение на целия текст (за всички, които имат навика да прочитат последни страници на книга, когато са още в началото ѝ, моля ви, не го правете!) и са демонстрация на силата на писателя. Ако е достатъчно умел с перото, смел и находчив в идеите си, той може да направи всичко с читателските емоции и преживявания.

Иън Макюън (снимка: All American Speakers)

Макюън е един от най-любимите ми съвременни автори, защото в писателския си арсенал има много силни оръжия – разнообразие от теми и умение да създава истории за обикновени хора, без да се затруднява да ни покаже и грозното, и възвишеното у тях, като най-често ги смесва. Какво да кажа за езика му, за изграждането на сюжета, образите и обратите, леката игра с темпото, блестяща интертекстуалност на текстовете му? Безупречен е във всичко.

Но притежава и едно, може би най-сложното за овладяване, писателско умение – да бъде различен във всяка книга и да изненадва. Научила съм се, че когато вземам негова творба, едно е неизменно – ще съм в сигурни ръце и всичките ми литературно-естетически потребности ще бъдат задоволени.

Въпреки политическите игри и машинации, въпреки достоверния исторически контекст, въпреки реалните събития и факти, в които се потапяме, „Операция „Сладкоугодник“ е преди всичко роман за създаването на романа и за потенциала на въображението. Книга за връзката между писателя, източника му на идеи и творбата, за механизмите, които задвижват нуждата и желанието за писане, за стихийното влечение, което „през екстаза изригва в любов“, за пристрастяващите, взаимодействащи си, лъжи на литературата, които толкова си приличат с измамите на войната, на живота и на любовта.

Не пропускайте още ревютата ни за „Черните кучета“, „Невинният“„На плажа Чезъл“, както и съветите на Макюън за начинаещи писатели.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]