fb
10, които...Специални

Осем писатели, по които няма начин да не си паднеш

3 мин.
Бегбеде по книга

Бегбеде по книга

Специално за Осми март решихме да подберем осем писатели (в кръга на шегата и с много чувство за хумор), по които няма начин да не си паднеш. И не, нямаме предвид само книгите им. Списъкът беше обект на много преговори и няколко пренаписвания, но вече е „официален“, така че нямаме право да го променяме! Очакваме вашите коментари.

8. Фредерик Бегбеде
Бегбеде е в тази класация само за да зарадваме Цвети Дукова. В интерес на истината, романтичният егоист вълнува мислите на много читателки – колко от него наистина е в книгите му, колко е преструвка и колко чарът му се дължи на циничните му твърдения за любовта и колко – на френския шик? Много преди сините очи на Емил Конрад да съберат тинейджърите от цялата страна по опашки пред книжарниците, закъсняващият с 45 минути Бегбеде Angruhovychнажежи страстите на стотина читател(к)и, стекли се за единствената среща при посещението му в България през 2010.

7. Юрий Андрухович
Поет, романист, есеист, преводач и музикант. Съчетанието между пънкарско излъчване, анархистични принципи и безпощадно перо определено възбуждат интелекта на читателите.

6. Рей Клуун
Клуун вероятно е писателят, разплакал най-много читатели и от двата пола. „Отива една жена при лекаря“ е любовна песен – жестока, красива и тъжна. Както при Бегбеде – чудиш се

pedro-chagas-freitas

Педру Шагаш Фрейташ

каква част от себе си авторът е вложил в главният герой, докъде свършва повествованието и къде започва личната история.

5. Педру Шагаш Фрейташ
Страхотната усмивка и излъчването едновременно на университетски преподавател и съседското момче несъмнено са помогнали на този португалски писател да продаде над 80 000 копия от последната си книга. Едно птиченце ни подшушна, че въпросният бестселър ще излезе и на български в следващите няколко месеца.

4. Ю Несбьо
Скандинавски хлад и пронизително син поглед. И живее в Австралия! Какво повече може да иска човек?

3. Нийл ГеймънNeil Gaiman
Дойдохме си на думата! Нийл Геймън е официалният бог на поне две от редакторките на „Аз чета“. Пънкарско минало, неподражаемо чувство за хумор, британски акцент, нърдски хобита и за бога! талант, който извира дори от ушите му, Геймън е най-близкото до рок звезда. По дяволите, той е цяло съзвездие! Съзнаваме, че този абзац не е съвсем кохерентен, но това е защото сме замаяни от свещите, които току що запалихме на геймънския олтар в девичата си спалня.

rojo-pierce-brown2. Пиърс Браун
Браун би привлякъл достатъчно погледи дори и да седи в пълно мълчание, но това, че може и да пише, направо ни оставя без дъх. Героят на Браун – мъжкият вариант на Катнис Евърдийн – се бори за семейството, свободата на народа си и успява да спаси света. На кого не му омекват коленете при мисълта за мъж с такива ценности?

 

1. Чайна Миевил China_Mieville
Миевил може да прилича на герой на Гай Ричи от „Гепи“, но вместо в някое лондонско гето, го намираме кротко хванал молив и тефтерче. Освен че е гений на психарските сюжети и „странната фантастика“, Миевил има докторантура върху марксизъм и международно право… и това не му пречи да има 5 обици, гола глава (и, да се надяваме, и татуировки). Дами, наредете се на опашка! Влюбването в Миевил е като дребната шарка – на късна възраст минава по-трудно.