fb
БългарияНовини

Oтбелязват Нощта на книгите за Хари Потър в 10 областни града

4 мин.
Снимка: Pexels

Почитатели на момчето магьосник от училища и библиотеки в Бургас, Варна, Враца, Добрич, Кърджали, Ловеч, Монтана, Русе, Силистра и Хасково ще отпразнуват осмата Нощ на книгите за Хари Потър. Чрез тематични игри, костюми, декорация и избрани моменти от невероятните истории на Дж. К. Роулинг малки и големи ще поемат на магическо пътешествие в света на литературата и въображението. Тази година „Нощта на книгите за Хари Потър“ ще се проведе на 3 февруари (четвъртък) с тематичното мото „Магически пътешествия“. Събития се организират и в дните около тази дата в целия свят.

С тематично табло, презентации за авторката и книгите, и грамоти за най-активните ученици, отбелязаха Нощта първи в ОУ „Христо Ботев“, с. Миладиново (Кърджали) още на 26 януари.

Библиотеката към ОУ „Добри Чинтулов“ – Варна обяви не „Нощ“, а цяла „Седмица на книгите за Хари Потър“ в периода 24-28 януари. Магьосническите познания на учениците бяха тествани в редица игри и викторини.

Вълшебниците от Варна ще могат да се включат в отбелязването на инициативата и в Народно читалище „Просвета – 1927“ на 3 февруари.

Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Хасково също ще се включи в глобалната инициатива. Екипът на библиотеката организира онлайн игра с различни по трудност въпроси, свързана с тематиката на тазгодишната Нощ. Всички желаещи ще могат да се включат в онлайн викторината до 2 февруари.

Не един, а два дни ще празнуват „Нощта на книгите за Хари Потър“ във Враца – на 1 и 2 февруари. Регионална библиотека „Христо Ботев” кани всички читатели в „Детския отдел“, където ще ги очакват карти с магическите пътешествия от вселената на обичания вълшебник. Читателите ще трябва да се въоръжат с всички налични познания за способите за придвижване в магьосническия свят и да изпратят своите отговори по сова.

На 3 февруари вълшебни мигове, изпълнени с много интересни активности, ще прекарат и читателите на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

Различни вълнуващи игри и състезания – за най-добра рисунка, есе, костюм, или видео по магическата тема, са приготвили от Регионална библиотека „Пейо Яворов“ – Бургас.

На 12 февруари екипът на Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич очаква всички вдъхновени от книгите за Хари Потър за спътници в едно магическо пътешествие с омагьосващи игри, вълшебни минути за четене, викторини и много изненади.

За малките магьосници и мъгъли библиотекарите в детски отделна Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ – Ловеч са подготвили среща с автобуса „Среднощния рицар“. Освен това те ще могат да пътуват през пудролинии и да се докоснат и до други приспособления за магическо пътешествие.

Регионална библиотека „Гео Милев“ – Монтана кани всички (по)читатели на книгите за младия магьосник на пътешествие, изпълнено с много предизвикателства и с хитроумната карта в ръка. Всички, взели участие в събитието, ще бъдат включени в томбола за фантастични награди.

Последна спирка на тазгодишната „Нощ на книгите за Хари Потър“ ще бъде град Регионална библиотека „Партений Павлович“ – Силистра на 11 февруари.

„Ако и вие искате да се включите в инициативата, но все още не сте видели своето населено място на световната карта на „Нощта на книгите за Хари Потър“, можете да използвате специалния организационен пакет. В него се крият предложения за тематични игри, декорация, костюми, откъси от романите с най-ярките и запомнящи се моменти, обвързани с „Магическите пътешествия“. Той е преведен на български език и достъпен безплатно на сайта на „Егмонт“, напомнят от българското издателство на поредицата. Запленените от вълшебния свят на Дж. К. Роулинг ще могат да приготвят и опитат храни и напитки, вдъхновени от количката за чай на експреса за „Хогуортс“, да преминат през изчезващ сандък и се озоват в Нужната стая, да пояздят тестрол, да се изгубят в отдел „Мистерии“ и още много други вълшебства.

Във Facebook страницата Хари Потър е обявен и конкурсът на издателство „Егмонт“ за най-оригинална декорация на тематичните прояви, в който може да се включи всеки. Избраният победител ще получи специална награда – пълен комплект от българските юбилейни издания „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“. Носител на наградата през 2020 г. е Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ – Ловеч, а победител в конкурса от 2021 г. – Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин.