fb
НовиниПо света

Отличиха четирима българи в международен хайку конкурс

2 мин.

Четирима българи са отличени на Международния хайку конкурс „Basho-an”, става ясно от публикуваните резултати в надпреварата. Участие в петото издание са взели 1099 поети от 34 държави, а Надежда Костадинова, Весислава Савова, Минко Танев и Владислав Христов са впечатлили журито в Токио.

Инициативата за провеждането на конкурса е на музея Мацуо Башо в Токио. Според регламента всеки един от тричленното жури избира по един победител и 10 отличени хайку.

Музеят на Мацуо Башо (1644-1694 г.) е посветен на живота и творчеството на личността, издигнала хайку до значим литературен жанр. Най-известният японски поет е живял аскетично в свой обособен кът, наречен Basho-an. Обитавал е къщурка със сламен покрив някъде в околността от 1680 г. нататък и точно там е написал по-голямата част от своите пътеписи и хайку.

Музейната експозиция се състои главно от калиграфски свитъци и известно количество автентични предмети от живота и времето на Башо. Има също така и стая, използвана за часовете по писане на хайку. Чаровно проектираната японска градина и откритото пространство около сградата повежда посетителите през миниатюрни мостове, пътеки и камъни, върху които са издълбани стиховете на майстора. За да бъде напълно спазен стилът, градината на музея е пълна с бананови дървета. На 200 метра от музея, издигащ се над мястото, където се сливат реките Сумида и Онаги, е изтъкнатият Мемориален парк на Башо, официална пристройка към Музея на Башо. На върха, след кратка поредица от стъпала, се извисява бронзова статуя на седящия поет, обграден от японски бананови растения.

Днес Музеят на Башо се е превърнал в място, на което ентусиасти изкушени от хайку, могат да се наслаждават на дейности и изложби, свързани с поета и поезията му. Там се провеждат редовно класове по писане на хайку и представяния на книги и изложби.