fb
@-книгиБуккросингБългарияНовини

Пътуващите книги и Буккросинг отново оживяват в детски рисунки

3 мин.

За втора поредна година НЧ „Читалище.то – 2014“ и сайтът „Аз чета“ провокират въображението и творческото вдъхновение у децата в начална училищна възраст чрез конкурса за детска рисунка „Книги-пътешественици“, посветен на Международния ден на Буккросинг – 21 април.

Буккросинг е световно литературно движение, което обединява любовта към четенето и Интернет. Книгите, регистрирани с уникален номер на сайта bookcrossing.com, преодоляват малки и големи разстояния, за да намерят нови читатели, които на свой ред ги пускат на ново пътешествие.

В първото издание на конкурса се включиха над 200 ученици от първи до четвърти клас от цялата страна.

Получихме страхотни рисунки, които ни впечатлиха с фантазията и оригиналността си. Отзивите на учителите за конкурса и идеята на Буккросинг са много положителни и това ни кара да вярваме, че има смисъл да го повторим и тази година” – споделя Милена Златарова, редактор на рубриката “Буккросинг” в сайта “Аз чета” и член на Настоятелството на НЧ “Читалище.то – 2014г.”.

Децата имат пълна свобода в избора на материали и техника на рисуване. Новост в конкурса тази година е въвеждането на отделна категория „Дигитална рисунка“ за творби, създадени чрез дигитални инструменти.

Партньори на конкурса са фондация „Детски книги“ и Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Медиен партньор – Peika.bg

Условия на конкурса

Тема: „Книги-пътешественици“

Възраст на участниците: деца от 1 до 4 клас.

Материали: без ограничения за материалите, инструментите или техниката на рисуване. Желателно е рисунките да са цветни.

Категории: могат да се изпращат и рисунки, създадени чрез дигитални инструменти. Те ще бъдат оценявани в отделна категория „Дигитална рисунка“.

Размер: приемат се творби в размер А4 и размер А3.

Брой картини: всяко дете може да участва с една рисунка

Краен срок за изпращане на рисунките25 април, понеделник  (важи датата на пощенското клеймо)

Адрес за изпращане на рисунките: НЧ „Читалище.то-2014“, ул. Лавеле 11, Десислава Христова (за конкурса), гр. София. Препоръчваме да изпращате рисунките с обратна разписка, за да сте сигурни, че сме ги получили.

Имейл за дигитални рисунки: bookcrossing [at] azcheta.com

Критерии за оценяване: рисунките ще бъдат оценявани за интересно и оригинално предаване на темата, основни умения за рисуване.

Начин на оценяване: жури от представители на организаторите и издателствата – спонсори на наградите.

Лични данни: на гърба на рисунката трябва да бъдат изписани следните данни:

– име, презиме, фамилия на детето; възраст; в кой клас учи и кое училище; имейл и телефон за връзка с родител; пощенски адрес; заглавие на рисунката

Награди: страхотни детски книги, осигурени от издателствата Фют, Софтпрес, Емас и Бяла лодка.

 Допълнителни условия:

С участието в конкурса се съгласявате, че  НЧ „Читалище.то“ и сайтът “Аз чета” могат да използва получените рисунки с нестопанска цел за популяризиране на идеята на Буккросинг.

 РИСУНКИ НЕ СЕ ВРЪЩАТ!

 Журито си запазва правото да не оценява рисунки, които не са по зададената тема.

Решенията на журито са финални и окончателни. В случай, че журито не може да се свърже с някого от наградените участници, си запазва правото да даде награда на друг участник.

В публикацията е използвана снимка на рисунката на Милен Николов, носител на II награда на конкурса „Книги-пътешественици“ – 2015.