fb
Ревюта

„Пчелите“ – истории от пчелния кошер за любознателни читатели

3 мин.

„Пчелите“ (изд. „Дакелче“) на един от най-популярните полски илюстратори и син на пчелар Пьотр Соха е богато илюстрована детска енциклопедия по пчеларство, която се отличава с безупречно качество на изпълнението и впечатляваща идея. Големият формат, луксозната хартия, вдъхновяващите илюстрации и красивите шрифтове превръщат изданието в истински комплимент за всяка библиотека.

Между твърдите корици на тази книга е събрана цялата история на най-добрите опрашителки, които с неуморния си труд дават толкова много на хората, без да очакват нищичко в замяна. Образователната информация и любопитните факти са адаптирани за млади читатели.

Енциклопедията е направена изключително хитроумно. За да не доскучава и да задържа вниманието, тя е разделена на 36 табла, които съдържат точно толкова подтеми от света на малките насекоми: от произхода и устройството на тялото на пчелата и пчелния кошер, през опрашването, оборудването на пчеларя и пътуващите пчелини, до ястия и рецепти с мед. Проследена е връзката между хората и пчелите от древността до наши дни.

Тук ще откриете още информация за всичко, което ви интересува от подредения свят на тези полезни насекоми, например как е устроено едно пчелно семейство? Защо пчелите и хората си сътрудничат от хиляди години? Колко ценен е медът и какви са неговите приложения? Какво представляват градските кошери и хотелите за опрашители? Как се произвежда медът и другите пчелни продукти? Какво всъщност работи пчеларят? Колко важни са танците в пчелния кошер и какво е тяхното значение? Кои творци и владетели са се вдъхновявали от тези ценни насекоми и кой литературен герой се е занимавал с пчеларство? Какви са проектите за робопчели и каква е тяхната цел? Как китайците се справят с изчезването на пчелите?

Модерният ни свят е изправен пред редица проблеми и предизвикателства. Едно от тях е да не допуснем пчелите да изчезнат, защото тяхната загуба ще бъде фатална за хората. Ако няма пчели, които да опрашват растенията, земеделието е обречено на упадък, а оттам идва и една много мрачна перспектива за човечество, подложено на глад. Накратко – ако няма пчели, няма да го има и светът такъв, какъвто го познаваме.

Освен прекрасна енциклопедия „Пчелите“ представлява и своеобразно напомняне за важния проблем със загиването на пчелните семейства в резултата на действията на човечеството. Книгата има потенциала да запали искрата у бъдещите изследователи, природозащитници или обикновени хора, които не само разбират колко крехко е равновесието в природата, но и се стремят да го съхраняват.

Не пропускайте да прочетете и ревюто на Лора Филипова за „Пчелите“. Насладите се още на чудните илюстрации, които подбрахме за вас: