fb
БългарияНовини

Пиеса по „Чернобилска молитва“ доведе Алексиевич в Народния театър

2 мин.
Снимка: Facebook

Пиеса по известната книга „Чернобилска молитва“ (изд. „Парадокс“, преводач: Момчил Шопов) на беларуската писателка Светлана Алексиевич ще бъде поставена от латвиеца Оскарас Коршуновас на сцената на Народния театър, става ясно от публикация във Facebook от театралния режисьор. Той разкрива, че нобеловият лауреат Алексиевич е била в София преди дни, а поводът са репетиции в Народния театър на бъдещата пиеса по книгата ѝ.

„Дойдох в София да се срещна със Светлана Алексиевич. Със същата Светлана, лауреат на Нобелова награда, прекрасен писател, по чиято книга „Чернобилска молитва“ е създаден известният сериал „Чернобил“. Сега тя е дисидент и имигрант. Когато Светлана беше поканена от българския Народен театър и поиска възможност да изгради „Чернобилска молитва“, тя се съгласи, но при условие, че аз режисирам. А българите просто се зарадваха, защото преди това ме поканиха, но още не бяхме избрали материала. Срещата беше гореща и креативна, също като самото българско лято. Говорихме много за режима в Беларус и войната в Украйна. За случващото се в момента, връзката с Чернобилската катастрофа“, написа във Facebook Коршуновас. В поста си разказва още, че към тях се е присъединил и българският театрален режисьор Явор Гърдев.

„Доскоро не бях имал шанса да разговарям с лауреати на Нобелова награда за литература. Само за месец и половина, и то в София, този шанс ми се усмихна два пъти. Първият път с Олга Токарчук (благодарение на организаторите на “Литературни срещи”), а наскоро и с будната съвест на Беларус – Светлана Алексиевич. Сигурен съм, че екипът Алексиевич-Коршуновас ще може да създаде важно за Европа и света културно събитие именно на българска сцена“, написа Гърдев.


Поръчайте „Чернобилска молитва“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.