fb
БългарияНовини

Писатели показаха на второкласници в Благоевград „Как се прави детска книга”

2 мин.

Многократно награждаваните детски автори Радостина Николова, Никола Райков и Мая Бочева се срещнаха с второкласници от благоевградското 2 ОУ „Димитър Благоев“ и им показаха нагледно как се прави детска книга. Посещението в клас бе организирано от „Аз чета“ като част от провеждащия се в пиринския град литературен фестивал „Литера експо 2017“.

Писателите разказаха как преминава целия процес по създаването на книжките – от идеята, през измислянето на героите, подреждането на техните приключения, та чак до отпечатването и достигането до книжарниците и библиотеките. Мая Бочева, която освен автор е и художник, обясни на второкласниците как всъщност се съдават илюстрациите към една детска книга.

Под напътствията на Радостина Николова и Никола Райков децата имаха възможност и да направят своя обща история, като в същото време Мая Бочева пресъздаваше героите на бялата дъска. Така се появи и подводната котка Лимонада (която според учениците всички наричат Лими, а само баба й – Надя), която се присъедини към приключенията на безименния главен герой.

В края на часа малчуганите получиха и задача от създателя на „Аз чета“ Александър Кръстев – да довършат започнатата история. Онези от тях, които се престрашат, ще видят своите приказки публикувани в сайта за книги и четене.

По-рано в петъчния ден литературният клуб на училището се срещна с журналиста Светлана Дичева, с която заедно четоха и обсъждаха „Книгата с драконите“ от Едит Несбит, на която тя е преводач. „Да подариш книга на приятел показва какво мислиш за него. Книгата е подарък, който се помни и след много години“, посъветва учениците Дичева.

Радостина Николова, Никола Райков и Мая Бочева ще бъдат постоянни гости на щанда „Аз чета“ и приятели“ по време на Пролетния базар на книгата. Следете секцията ни „Панаирът“ за повече подробности как можете да се срещнете с тях.