fb
Ревюта

„Pivot“: Професионални промени на хоризонта

5 мин.

Pivot - Jenny BlakeИма книги, които просто те намират в точния момент – и тук не говоря за провидение или нещо от сорта. Приятно съвпадение ме срещна с Джени Блейк и новата й книга „Pivot“ само няколко седмици след излизането й и едва 2-3 дни след като стана ясно, че ще си търся нова работа. Реших, че това е знак на съдбата, и веднага посегнах към виртуалните рафтове на Amazon – оказа се, че е било за добро.

В „Pivot“ Джени Блейк разкрива своята мисловна рамка за кариерно развитие. По собствените й думи, в един момент тя става известна като „жената, напуснала Google“. Независимо дали това ви звучи като добра идея или не, Джени е щастлива от избора си и развива собствен консултантски бизнес за кариерно развитие. Как стига до този момент? С пивотиране.

Основната идея в „Pivot“ е свързана с внимателно планиране и стратегическо „оттласкване“ от текущата траектория на професионалния ти път – само за да стигнеш с по-голяма скорост до желаното място (компания, проект, позиция). Процесът преминава през четири стъпки: планиране, сканиране, пилот и прилагане:

ПЛАНИРАЙТЕ УСПЕХА СИ

Първата стъпка в поемането на нов път е да начертаем картата на пътуването. За мен това беше най-интересната част от книгата. Джени ви хвърля в сериозен интроспективен режим. Тук са включени няколко упражнения, които да разкрият както собствените ви желания и дългосрочна професионална визия, така и силните страни, на които да разчитате. Резултатът е значително по-ясна представа кое е най-важното и как да се борим за него. Така стъпвате върху здрава основа, от която да се оттласнете към успеха.

СКАНИРАЙТЕ СРЕДАТА

След като вече е ясно накъде ще поемете, е време да видите какво може да ви е полезно по пътя. Сканирането е процес, в който идентифицирате хора, проекти и умения, които ще ви помогнат в бъдеще. За мечтаната позиция ви трябват допълнителни технически познания? Намерете курсове, които ги предлагат. Ще ви е необходим човек, с чиято помощ да направите връзки в нова индустрия? Огледайте списъка си с контакти. На тази база е време да подготвите план за увеличаване на знанията, заздравяване на мрежата от контакти и използване на конкретни възможности за бъдещи проекти.

ТЕСТ В МАЛЪК МАЩАБ

Дори да се подготвите добре, няма смисъл да скочите в дълбокото без пояс. Ролята на експериментите е да тествате в малък мащаб нещо, което вероятно има потенциал, но не е сигурно. Може да се окаже, че добрата идея не е практически изпълнима, няма достатъчен бизнес обем, за да ви издържа дългосрочно, или просто не ви допада като основно занимание. Все пак често се случва да слагаме розови очила и в други ситуации. Тестовете трябва да отнемат около 10-20% от времето ви, така че да можете да опитате нещо ново, докато все още поддържате основната си работа (и имате повече сигурност).

ПЪЛЕН НАПРЕД

Първите три етапа от пивотирането ви дават възможност да тествате голям брой възможности без излишен стрес и с голям процент сигурност. Можете да проведете серия експерименти, преди да стигнете до работещ модел – но когато го откриете, е време да инвестирате всички усилия в него. Идва моментът на сериозното планиране. На първо място, трябва да имате ясни критерии кога да стартирате проекта – често този момент е свързан със страх от провал и отлагане с аргумента „Не още“. Затова си поставете ясен измерител кога стартирате пълния проект. След това идва време за годишно и тримесечно планиране с ясни измерители – то ще ви помогне да държите курса напред и да обърнете внимание на уроците по пътя.

КОЙ ПИВОТИРА?

На първо четене, „Pivot“ е книга насочена към търсещите ново призвание. Това обаче не е напълно вярно – „Pivot“ може да помогне и при търсенето на промяна в рамките на текущото ви работно място, а може и да помогне на собствени бизнеси и фрийлансъри. В крайна сметка, механизмите за кариерно развитие са едни и същи. Затова и последната част от книгата е насочена към мениджъри, които да приложат методологията за развитие на екипа си.

Накратко, „Pivot“ е интересно четиво за всеки, който знае, че кариерното развитие е постоянен процес. Книгата може да се сканира отгоре-отгоре и да използвате само тези части, които са ви полезни – аз например получих много от етапа на планирането и значително по-малко от експериментите, насочени към развиване на собствен бизнес. Дори ако не посегнете към книгата, можете да използвате някои от темплейтите за планиране и откриване на собствените ви интереси – те са напълно безплатни за ползване.

Текстът е публикуван първо в блога „Васи ли?“.