fb
@-книгиБуккросинг

По следите на една свободна книга

2 мин.
Book Release

Вече ви разказахме за една от игрите на Буккросингчитателските кръгове или bookrings. Днес ще ви „срещнем“ с  книга – пътешественик – „Африкански дневник“  („African Diary“ ) на известния английски писател Бил Брайсън. Тя е девета в класацията на Bookcrossing.com за най-дълго пътувала книга с 95 читатели до този момент.

В „Африкански дневник“ Бил Брайсън описва пресglobal bookcrossingтоя си в Кения по покана на организацията CARE International, която работи за премахване на бедността по света. Тъничката книжка от 60 страници носи яркия отпечатък на характерния стил на Брайсън с неговите остроумни коментари, като в същото време предава неповторимото усещане за Африка и съдбата на местните жители.

Пътуването на „Африкански дневник“ започва в Канада през 2004 г. Книгата е посетила  близо 90 града на различни континенти (Европа, Азия, Австралия, Африка, Северна Америка).

Ето някои от читателските мнения:

“ Симпатичният непохватен глупчо, толкова забавен, когато се клатушка из другите страни, изглеждаше малко неуместен тук. Но въпреки това книгата ми хареса и ме накара да направя скромно дарение на CARE.“ –  „Ebumu“,САЩ

„Прочетох книгата за една вечер. За мен беше особена интригуваща, тъй като след 10 дни заминавам в Замбия, Африка. Ще пътувам с World Vision – организация, подобна на CARE. Тези организации искат населението в бедните страни да започне да се справя самостоятелно с проблемите. Колкото повече чета и размишлявам, се убеждавам, че това е правилният начин да се помогне“ – booklady331, САЩ

„Бях в Танзания преди няколко години и споделям напълно коментарите на Брайсън за природата там. Тя е наистина красива. Беше хубаво да прочета колко много служители на CARE се опитват да подобрят живота на кенийците не като им дават помощи, а като ги учат как да се справят сами.“ – Joannazinha, Холандия.

„Съжалявам, че книгата е толкова кратка. Жалко, че не е стигнало времето да ни покаже повече от живота в Африка. Трудно се постига тази смесица от хумор, уважение и съчувствие към другите, но Бил Брайсън го прави блестящо“. – irus, Португалия.

 

Пътуването на „Африкански дневник“ далеч не е приключило. В момента книгата  се намира в Ставангер, Норвегия, и я очакват още 13 читатели.  В нейния „паспорт“ има 233 вписвания, снимки на пощенските марки, с които е пътувала и изгледи от спирките по маршрута й. Можете да го проследите на картата, която изготвихме специално за вас!