fb
@-книгиЕ-книги

PocketBook Lux 3 – светлина, повече светлина

4 мин.

Имаш нужда от електронен четец и си търсиш добър модел като съотношение между функционалност и цена? Или може би е време за смяна на стария четец, който ти служи вярно вече няколко години, но има нужда от обновяване? Сега ще ти разкажа за едно устройство, което може би ще удовлетвори по чудесен начин всички твои нужди.

Почитател съм на PocketBook, защото не смятам, че един четец реално трябва да струва два пъти повече за сходни показатели на работа, дизайн и функционалности. Личният ми PocketBook Basic работи безотказно вече четвърта година и дори не успявам да го краш-тестна подобаващо, както се случи с предишните три джаджи. Тестването на Lux 3 обаче изискваше още по-голямо внимание, най-вече заради наличието на тъчскрийн. Да видим!

Сравнението с предишните поколения

В интерес на истината, едва ли имаш нужда от кой знае колко функции на електронния си четец освен възможността да четеш максимален брой файлове (най-важното – PDF без проблем!), бързо опресняване на екрана, Wi-Fi връзка за сваляне на закупените книги и екран с достатъчно добра резолюция, за да нямаш проблем при закупуването. Ако имаш и красив дизайн (тенденциите в момента – заоблени форми и минимализъм в елементите), проблемите изчезват на мига.

DSC_0113

Възможността на PocketBook устройствата да конвертират автоматично PDF файловете и да ги показват в подходящ за четене вариант ме грабна още преди години. Тук е по-добра от всякога

PocketBook Lux 3 комбинира по много удобен начин тези (мои) изисквания, но като цяло промяната спрямо предишното поколение е една – 6-инчовият E Ink® Pearl HD дисплей от Lux 2 е заменен с E Ink Carta™, отново с HD резолюция от 1024 x 758 пиксела. Запазват се размерите – 114,6 х 174,4 х 8,3 мм, теглото от само 208 гр. и възможност да се четат 18 различни формата за е-книги. (Вижте пълно сравнение между двата модела тук.)

Докосването

Ако си падате малко гамени при работата си с електронни устройства с големи екрани, трябва да внимавате много с този модел. Не че екранът е по-голям от не-тъч събратята му, но си е доста плашещо, ако имаш навик да докосваш екрана от време на време. Освен че е малко по-матов, се и… движи. Така де, тъчскрийнът позволява напълно да забравите за копчетата, да зумвате in-and-out във всеки един момент и да видите дори най-дребната картинка в детайл. И понеже аз четох бизнес книга с много инфографики, тази функция беше безценна.

DSC_0084

Промяна на мащаба с раздалечаване на пръстите

Признавам обаче, че тази функция няма да ми липсва крайно много. Да, удобно е и пести време, но си е lux-екстра, от която поне аз нямам нужда. А и ми се случи няколко пъти да изгубя страницата заради неволно натискане, докато вървя.

Подсветката

Хареса ми – не съм си мислел някога, че ще ми липсва нещо такова (честно казано, не се впечатлих, когато Amazon пусна Kindle Paperwhite), но всъщност работи чудесно. Ако половинката ти заспива по-рано от теб и искаш да не пречиш с нощната лампа, задържането на десния бутон включва чудесен помощник – подсветката. Така можеш да изгасиш, а книгата се вижда перфектно (като можеш да регулираш и силата на светлината).

DSC_0095

За мен по-важно приложение на осветяването на екрана (доказано безвредно, между другото, защото свети по посока на буквите, а не на очите) е в обществения транспорт, където често вечер лампите са кът.

Софтуерът

Четецът върви с дълъг списък от свързани приложения: Dropbox, Send-to-PocketBook, PocketBook Sync, ReadRate, PocketNews, Scribble, както и удобен вграден браузър, галерия, бележки, калкулатор, часовник, календар, речник и игри като пасианс, судоку и шах за почивка от най-досадните книги. ReadRate е собствената социална мрежа за четящи на компанията и там със сигурност ще срещате нови приятели. Ако се притеснявате от бъгове, PocketBook обновяват фърмуеъра доста честичко, така че няма място за притеснения.

Цената

PocketBook Lux 3 вече е в търговската мрежа на цена от 279,00 лв, което е малко над цената на Kindle Paperwhite 2.

Между другото, можете да тествате и лично PocketBook Lux 3 в „читАлнЯта“, където има джаджа от този модел специално за посетителите на градската читалня.

И една галерия, в която нагледно показваме част от функционалностите на четеца.