fb
НовиниПо света

Положителната тенденция в продажбите на печатни книги на американския пазар продължава

1 мин.

В продължение на години експерти предричат изчезването на традиционните ръст в продажбите на книгикнижарници на фона на бързото развитие и навлизане в ежедневието на цифровите технологии. Върхът в продажбите на електронни книги от $7 млрд., достигнат през миналата година, подсказваше, че прогнозите ще се окажат точни.

По данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ (Census Bureau), продажбите в американските книжарници през първата половина на 2009 г. също бяха на стойност около 7 млрд., но успяха да паднат до 5 млрд. през първите шест месеца на 2014. Най-големият спад в продажбите на печатни книги настъпи между 2011 г. и 2012 г., когато бизнесът се срина с 10,5%.

Но съвсем неочаквано тенденцията на спад в продажбите спря между януари и юни 2015 г., когато беше отбелязан лек ръст с 1,9%. Цялата 2015 г. се оказа успешна за традиционните книжарници, а търсенето на печатни книги се увеличи с 2,5%. Тогава беше отчетен първият годишен ръст за сектора от 2007 г. насам.

Според данните на Census Bureau ръстът на продажбите на традиционни печатни издания не е еднократно събитие. През първите шест месеца на 2016 г. продажбите в книжарниците са се увеличили с 6,1%, като достигат приходи от 5,4 млрд. долара.

Дали положителната тенденция ще се запази и ще удържат ли добрите стари „хартиени“ книги пред инвазията на новите технологии? Времето ще покаже.