fb
Ревюта

За котките с любов в „Популярна книга за Котките от Стария опосум“

2 мин.
Populiarna kniga za kotkite

„Популярна книга за Котките от Стария опосум“ от Т.С. Елиът на новото издателство „Брегов и Радев“ излиза за първи път на български език. И малки, и големи могат да се насладят на забавните рими за котки от всеки вид и сорт. Ще срещнете пухкави, мързеливи, бойни, опасни, пакостливи и кокетни.  Дори и стария ХаДеварим, „погребал и девет жени – дори деветдесет и девет“. Мистериозният Макавити, „чиито отпечатъци ги няма в Скотланд Ярд“. 

…че котките са като нас самите,
и други хора, за които знаем,
че изповядват най-различни нрави.
Тъй някои са с ума си, други-луди,
добри са някои, а други-щури,
намират се и по-добри, и лоши…

Римите на Т.С. Елиът са обяснение в любов към котките и тяхната своенравна природа. Всеки ще може да разпознае и открие своя пухкав домашен любимец сред описаните от автора. С много въображение Елиът е успял да въплъти типични човешки характеристики в тях. Понякога те несъмнено се държат като бандити, понякога като мързеливи дунди, а друг път са просто суетни.

Книгата е с прекрасните илюстрации на Аксел Шефлър и е в двуезичен вариант. На всяка страница е текста на български и оригиналния на английски. За родители като мен, чието дете расте в двуезична среда, това е изключително полезно, тъй като дъщеря ми предпочита да й се чете на английски, но аз искам да знае и български. Подобни книги са наистина, ама наистина много ценни и практични.

„Популярна книга за Котките от Стария опосум“ служи за основа на великолепния мюзикъл „Котките“ на Андрю Лойд Уебър. Ако не сте го гледали (слушали), просто трябва да го направите.

Завършвам с „Memory“, една от любимите ми песни от мюзикъла „Котките“:

Прочетете още ревюто на Лора Филипова в „Детски книги“ и на Христо Блажев в „Книголандия“.

Можете да поръчате тази книга от Ozone.bg с отстъпка и безплатна доставка, като ползвате код azcheta20.