fb
Ревюта

Повелителката на подправките

2 мин.
povelitelkata na podpravkite

povelitelkata na podpravkiteЗабелязали ли сте, как дори само мисълта за определена подправка може да промени целия вкус на едно ястие? А защо не и на живота? Това е мисята на Тило – бивша пророчица, понастоящем Повелителка на подправките. Но и тяхна робиня…

В замяна на силата да променя и спасява животи (щипка копър за приятелство, черен пипер против лоши сънища, подправки за смелост, подправки за любов) тя няма право да бъде нищо друго освен повелителка. Губи името, губи лицето си, губи правото да напуска магазинчето в Оукланд, където добре дошли са само нейните сънародници – индийци, пръснати по цял свят, носещи в сърцето си една и съща, макар и оцветена в различни багри, емигрантска мечта за успех, за богатство, за хубав живот. Тило няма право да мисли за себе си, няма право да нарушава повелите на подправките – или ще се загуби завинаги, изгорена от проклятие, унищожена.

Но естествено, че има мъж. Винаги има някой мъж, който променя всичко. Един американец, който няма право да бъде в магазина й, няма право да я гледа с този пронизващ поглед, все едно знае всичко, все едно вижда, че бръчките и сивите кичури са просто маска…

Едва когато познава любовта, Тило наистина осъзнава на какво са способни подправките. И че въпреки безкрайната им мъдрост, не винаги взимат най-правилните решения. Защото, когато се е заела да помага на индийците по света, Тило все още не е знаела, че заедно с Индия, в сърцето на тези хора има място и за новата им родина. А заедно с нея и за нови любови и нови приятелства.

И че понякога е по-важно да вземем безрасъдно и емоционално решение, чиито последници ни плашат, но знаем, че ще направят някой любим щастлив, отколкото мъдрото решение, което ще съхрани живота ни, но ще изсуши душите ни.