fb
#Bookstagram@-книгиСпециални

Предизвикателство #КниженМай насърчава четенето на съвременна българска литература

3 мин.
Book in library with open textbook,education learning concept

#КниженМай е новото предизвикателство, което букстаграмърите Теди Рафаилова, Викс Томова и Мони Михайлова организират с цел насърчаването на четенето на съвременна българска литература. Предизвикателството следва модела на #КниженОктомври, създаден отново от триото, и се провежда в Instagram.

Потребителите са поканени да споделят снимки на любими четива в различни категории (дневни предизвикателства), посочени от организаторите. Имената на дневните предизвикателства са вдъхновени от българската азбука, защото именно нейното създаване празнуваме през май.

Хората, които искат да се включат, но не обичат да снимат, могат да го направят, участвайки в някоя от другите игри, част от предизвикателството. Всяка седмица момичетата подготвят по нещо ново, което разкриват в своето общо неделно видео.

“Книжен Май не е предизвикателство, което има за цел да се превърне в още една задачка в списъка ви със задължения. Можете да се включите по начин, по който сметнете са подходящ било чрез постове, Story, видео, участия в дневните предизвикателства или седмичните игри. Целта му е да ни сближи като читатели, да ни стимулира да споделяме любимите си книги и да четем повече”, сподели Теди Рафаилова, създател на сайта The Bilingual Reader.

През първата седмица на предизвикателството участниците имаха възможност да си изтеглят цитат от Story в профилите на организаторите и да го споделят с други потребители в Instagram. Тази седмица те могат да открият препоръка за ново четиво на съвременен български автор измежду стоте заглавия, подбрани от момичетата.

“Знаем колко трудно е да споделяш снимки всеки ден, затова даваме максимална свобода на участниците”, казва Викс Томова.

Над 200 са акаунтите, които участват в #КниженМай със снимки и Story, а броят им расте всеки ден. За участниците са предвидени и награди, осигурени от момичетата.

“Всичко, което трябва да направите, е да отбележите нашите профили и #КниженМай, за да можем да споделим вашата публикация или Story”, съветва Мони, която е отговорна и за изтеглянето на седмичните победители в игрите.

Предизвикателството ще продължи до края на месеца, а организаторите обещават още много изненади и игри, посветени на четенето и българската литература.

 

View this post on Instagram

 

✨ Книжното Bookstagram предизвикателство се завръща! За трети път BookPink ( @_the.bookie.monster_ @the_bilingual_reader и @a_bookwish ) организираме тематично Bookstagram предизвикателство! 🌟📚 С много награди, игри и предизвикателства, искаме да направим месец май истинско читателско събитие!💡 Предизвикателството този път ще бъде с по-различен и динамичен формат, за който ще ви разкажем с #IGTV на 2️⃣9️⃣ април! #КниженМай #Bookstagrammer #Bibliophhile #Bookish #Bookworm #booknerd #bookaholic #bookchallenge

A post shared by Bilingual Reader (@the_bilingual_reader) on

Снимка: Freepik