fb
Ревюта

На чаша портокалов сок с магьосници, физици и дракон

3 мин.
Prikazka za magiosnici, fizizi i drakon Genoveva Dimitrova

Prikazka za magiosnici, fizizi i drakon Genoveva DimitrovaЧестно, тази книга трябваше да се казва „Приказка за магьосници, физици, дракон И портокалов сок„. Знам, заглавието „Приказка за магьосници, физици и дракон“ също е готино, но все пак смятам, че един от главните герои в романа е останал незаслужено пренебрегнат.

Не знам от какво друго да се оплача по отношение на дебютната творба на Геновева Детелинова, победителка в конкурса на „MBG Books“ за фентъзи произведение. След като се убедих от първа ръка каква страхотна книга е написала, искрено се надявам конкурсът да продължи да се провежда, за да ни запознава с още такива бижута.

Нека ви разкажа малко за това чудо.

Мястото е Светът на дракона – утопична земя, управлявана от Шефа (наричана още Лиз). Шефа е много разбран владетел, който от време на време позволява на поданиците си да вдигнат по някой и друг бунт, колкото да изпуснат събраното революционно напрежение, като тя самата взима дейно участие в организацията. Светът, разбира се, си има и дракон, който търси любовта и ненавижда портокалов сок. Имаме и съвети на магьосниците и на физиците, които се грижат за реда и решават възникналите проблеми от магическо и каквото и да било друго естество. А проблеми възникват безброй, особено след раждането на кралския наследник Балтазар – от набезите на злата вещица Интуиция и братовчеда на Шефа, магьосникът Колфатиниандър (Кольо), до пръкването на бога на Света на дракона – писателят от земен и арменски произход Едуард Левонян.

„Приказка за магьоници, физици и дракон“ е една безумна, шантава книга, адски забавна и абсурдна. Въображението на Геновева Детелинова се вихри диво – всичко, което може да се случи, се случва. Няма абсолютно никакви граници – драконов романс, заклинания за призоваване на адвокати, сфинксове пенсионери… Буквално всяка страница ви поднася нещо откачено. Не се плашете обаче, резултатът не е манджа с грозде. По-скоро детска рисунка, нашарена във всеки възможен цвят и преливаща извън контурите.

Персонажите също са страхотни. Доста любимци ми се събраха, докато четях, като безспорни фаворити са ми Шефа и абсолютно неустоимия магьосник Влад. Луди, заблудени, маниакални, можете да попаднете на всякакви образи. Освен че са страшни симпатяги, диалозите им са толкова остроумни, че постоянно ще ви карат да се заливате от смях. Честите заигравки с добре познати клишета от света на приказките и фентъзито винаги улучват право в десетката.

Лесно е да си представиш с какъв кеф е писана „Приказка за магьосници, физици и дракон“. Геновева Детелинова има много лек и увлекателен стил, така че се подгответе за ударна доза хумор. Радвам се да видя, че някой не се страхува да се отпусне и да излее всяка странна идея, която му е минала през главата, в книга. Ако искате да изпитате част от това удоволствие, не се колебайте, грабвайте романа, налейте си чаша портокалов сок, пуснете си елфческия телевизионен канал за фон и се забавлявайте.

Ревю четете и в „Книголандия“. Личният блог на Геновева Детелинова пък можете да разгледате тук.