fb
От издателстватаСпециални

Приятели и читатели приветстваха Недялко Славов на премиерата на „Камбаната“ в София

2 мин.
vartolomeev

Издателят Стойо Вартоломеев, собственик на ИК „Хермес“

Някои от от най-популярните съвременни български автори, много приятели и читатели на писателя Недялко Славов се събраха в сряда вечер за премиерата на новия му роман „Камбаната“. Със събитието беше даден и стартът на Националното литературно турне на Славов, което ще премине през Пловдив, Бургас, Стара Загора, Велико Търново и Русе.

„Преди време големият аржентински писател Хорхе Букай посвети една история на екипа ни. Основна в нея е идеята, че книгите на автора са стрелите, около които издателят чертае кръгове. С всяка следваща книга кръговете стават повече и по-големи. Така се получи и с Недялко Славов, първият кръг начертахме през 2013 година с „Портрет на поета като млад“, а днес вече със знака на „Хермес“ има издадени общо 5 романа, които не спират да впечатляват читателската общност“, каза по време на премиерата управителят на „Хермес“ и редактор на „Камбаната“ Стойо Вартоломеев. Според него новият роман на Недялко Славов е литературна плесница на целия ни преходен период, в който се разрушават ценности, без да се създават нови.

Думата беше дадена и на поета Калин Донков, който сподели, че за него „Камбаната“ е изградена от вътрешна освободеност, от полет на изразните средства и от гъвкавост на сюжетните линии. Освен на чисто художествените достойнства, Донков обърна внимание и на социалния момент, който е изключително важен в романа.

„Много глас е насъбрал Недялко Славов в „Камбаната“. Затова и ударът й е разтърсващ и звучен! Авторът е имал съзнанието, че пишейки романа, рискува конфликт със сегашната обществена конюнктура, в този смисъл „Камбаната“ е литературна дързост“, завърши Калин Донков.

Самият Недялко Славов благодари на издателите си от „Хермес“, на домакините на премиерата от „Хеликон“, на Калин Донков, както и на всички, които уважиха събитието.

[ + ]