fb
Не пропускайтеПанаирът

Какво ще си купи екипът на „Аз чета“ от Пролетния базар на книгата 2018

10 мин.

С настъпването на традиционния Пролетен базар на книгата ние от екипа на „Аз чета“ вадим списъците, които сме си подготвяли в продължение на няколко месеца, и се отправяме с бодра стъпка към щандовете (или по-скоро шатрите) на издателствата. Ето до кои заглавия нямаме търпение да се доберем тази година: 

 

Ася Ангелова ще си купи:

„Кървав меридиан или вечерното зарево на Запада“ (изд. „Пергамент прес“) от Кормак Маккарти – една от книгите, които отдавна чаках на български език. Досега у нас творчеството на Маккарти се изчерпваше с „Пътят“ и „Тук няма място за старци“. Като запален фен на Стивън Кинг следя всичко, което Краля на ужаса споделя, а той винаги е твърдял, че „Кървав меридиан“ е една от най-любимите му книги. Много читатели споделят, че базираният на истински събития роман е сред най-бруталните и пълни с насилие четива, на които някога са попадали. Самият Кинг разкрива, че дори той не е разбрал напълно отделни части от сюжета – ето защо не избързах да чета книгата в оригинал. Имам адски големи очаквания и се надявам да не са напразни.

 

„Черешови води“ (изд. „Хермес“) от Георги Божинов – понякога е нужна само една добра препоръка, за да ме се прииска да прочета дадена книга. Когато мъжката половинка на книжното дуо „Четат ли двама“ – Алекс Кръстев, ми разказа за „Черешови води“, той ми сподели, че книгата е написана по увлекателен и красив начин. Все едно Георги Божилов рисува с думи, и то изумителни картини, които все едно гледаш пред себе си. Не е нужно дори да задълбавам за какво точно иде реч, защото знам (да, много убедено звуча, но рядко греша в това отношение), че този сборник с разкази и пътеписи ще ми даде нещо, което ми липсва.

 

 

Noshtna peperuda Katja Kettu„Нощна пеперуда“ (изд. „ICU“) от Катя Кету – хората са казали: „Не съди за книгата по корицата“, но в конкретния случай няма как да не се влюбите в тази на художника Живко Петров. Отделно от нея книгата привлича и с анотацията си, част от която обещава „пълнокръвно читателско преживяване с наситен вкус и аромат“. Действието се развива в селото Лавра, Марий Ел, където населението живее според стари обичаи и поверия. Верна пристига в селцето, за да разбере повече за последните мигове на баща си, който е открит мъртъв. Колкото повече задълбава в търсенето си, на толкова повече разкрития попада – истини, които ще преобърнат живота й.

 

 

Вероника Вълева ще си купи:

„Един аристократ в Москва“ (изд. „Изток-Запад“) от Еймър Тауълс – романът на Еймър Тауълс отбелязва червени точки по отношение на почти всичките ми лююбими критерии: историческа драма, гражданска революция, буржоазни герои. В известна степен си представям граф Ростов като руски мистър Дарси – елегантен, интелигентен, сдържан по природа, но принуден да преоткрие себе си при необичайни обстоятелства. Сюжети, в които целият свят на героя се преобръща, и то напълно извън неговия контрол, винаги обещават интрига и любопитно развитие, особено когато говорим за реални исторически събития.

 

 

„Лятото на невъзможните неща“ (изд. „Ера“) от Роуан Колман – пътуване във времето, връзка между майка и дъщеря, обещание за романтична история и действие, което се развива през топлите месеци. Наистина не ми е нужно повече, когато избирам свежи, леки попълнения за списъка ми с летни заглавия.

 

 

 

 

 

Габриела Кожухарова ще си купи:

glasat-na-lyubovta-ibis„Гласът на любовта“ (изд. „Ибис“) от Мия Шеридан – от известно време си търся нова авторка, с която да разнообразя добре познатите имена, към чиито любовни романи обикновено прибягвам. Още не съм се поддала на възхвалите по адрес на Колийн Хувър – и аз не знам защо продължавам да упорствам. Междувременно обаче прекрасната Хриси от блога „Hrisilandia“ ми препоръча от все сърце американската писателка Мия Шеридан. Обичам романтичните сюжети, в които има щипка тъга и наранени души. Да не говорим, че тук присъства и образът на „силния мълчалив тип“, до чието сърце достъпът е особено труден, така че изгледите са добри.

 

edinstvenata-istoriya„Единствената история“ (изд. „Обсидиан“) от Джулиан Барнс – Барнс не само е един от най-любимите ми съвременни разказвачи, но несъмнено е и най-изящният стилист сред тях. Всичките му книги се отличават с елегантност и много по-голяма дълбочина, отколкото сюжетът издава на пръв поглед. Да не пропускам негово заглавие, е мое лично литературно правило. Макар на думи централната тема на най-новия му роман да не ме привлича особено, знам, че Барнс отново е намерил начин да ме плени с неподозирани и затрогващи емоционални пластове.

 

 

„Сподавен писък“ (изд. „Еднорог“) от Анджела Марсънс – последното, към което съм предполагала, че някога ще проява интерес, е криминална поредица. Въпреки това гледам да не се ограничавам жанрово и антените ми винаги са нащрек, за да уловят сигнала на някоя интересна книга. Интервюто със създателката на инспектор Ким Стоун ме грабна с обещанието за темпераментна, цапната в устата героиня с черно чувство за хумор и тежко минало. Ревюто на Цвети окончателно ме склони да изляза от читателската си зона на комфорт и да се пробвам с този роман. Все пак идва лято, а в клишето за плажното четене и трилърите трябва да има някаква истина.

 

 

Диана Василева ще си купи:

„Призрачна Япония“ (изд. „Изток-Запад“) от Лафкадио Хърн – задължителното ми посещение на щанда на издателство „Изток-Запад“ ще бъде означено със закупуването на „Призрачна Япония“. Една от причините да я искам, освен любовта ми към Югоизточна Азия, е авторът. Хърн е невероятна личност, ирандец, която заминава за Япония през 1890 г., приема японско поданство и се жени за дъщерята на самурай. Талантът му е дълбоко признат на Запад и нямам търпение да прочета историите му. Написва 15 произведения, предаващи японски легенди и пълни с всякакви същества от митологията на острова, на която никога не мога да се наситя напълно.

 

„Половин свят“ (изд. „Colibri“) от Джо Абъркромби – друга задължителна придобивка ще бъде новата книга на Джо Абъркромби. „Половин свят“ е втората част от трилогията „Разбито море“. Абъркромби е мой абсолютен фаворит и всичко, написано от него, ми е много на сърце. Нямам търпение да разбера какво ни е подготвил с продължението на „Полукрал“.

 

 

 

 

Диляна Денева ще си купи:

„Да докоснеш небесата“ (изд. „Вакон“) от Майк Хорнизборът ми да започна някоя книга често е базиран на препоръка – директна или чрез прочит на ревю. Разбира се, имам си фаворити сред книжните блогъри и един от тях е Петрана. Когато прочетох текста й за автобиографията на Хорн, разбрах, че тази история ще ми даде отговори. Винаги са ме вълнували точно определени въпроси, които един ден открих дословно зададени в „Лавина“ от Блага Димитрова„Какво тласка човека да бъде алпинист? Защо човек става поет? Кое ни кара да вървим по стръмното, а не по равното?”. Или с други думи – какво ни кара да мечтаем отвъд?

 

 

Мартина Ламбова ще си купи:

„Отворени рани“ (изд. „Ера“) от Джилиан Флин – един съвсем пресен трилър от авторката на „Мрак“ и „Не казвай сбогом“. Фен съм на този жанр от сравнително скоро, но смятам занапред да запълня пропуските си по негово отношения. Със затворени очи бих се доверила на избора на издателство „Ера“ – силно вярвам, че щом то я е публикувало, почти няма шанс сюжетната линия да не ми хареса. Досега не съм попадала на нищо разочароващо, излязло под тяхното лого. Нямам опасения и този път, защото точно такива анотации ме привличат като магнит, а от подобни книги всеки път научавам нещо ново за човешката психика.

 

„4321“ (изд. „Colibri“) от Пол Остър – феновете на Пол Остър очакваха с такова голямо нетърпение новата му книга да се появи и на български език, независимо че много от тях вече я бяха чели на английски, че нямаше как този факт да не ми направи впечатление. Паралелните животи на главния герой, описани в анотацията, осезаемо предизвикаха интереса ми, защото напоследък историите, на които попадам, все са свързани по някакъв начин с тероии за пътуване във времето и алтернативни реалности. Наистина нямам търпение да притежавам този роман и колкото може по-скоро да му отделя нужното внимание.

 

 

Милена Златарова ще си купи:

„Книга за лятото“ (изд. „Софтпрес“) от Мишел Гейбъл – много ми допаднаха първите две книги на Гейбъл: „Парижки апартамент“ и „Ще се видим в Париж“. Изключително увлекателно написани и с умело изграждане на няколко сюжетни линии в различни епохи, те ми доставиха наистина голямо удоволствие. „Книга за лятото“ предлага неустоимо за мен съчетание – лято, море и стара къща за гости, пазеща почти стогодишни спомени, в които са вплетени историите на три поколения жени. А Мишел Гейбъл определено умее да разказва истории. Със сигурност това ще е роман, подходящ за настъпващите месеци, защото „лятото не е просто сезон, а състояние на духа“.

 

 

„Художник на променливия свят“ (изд. „Лабиринт“) от Казуо Ишигуро –  написана през 1986 г., но едва сега излиза на български език. Действието се развива в много чувствителен и преломен момент за Япония – първите години след поражението й във Втората световна война. Един възрастен художник се връща към спомените си, белязани от възхода на милитаризма, изгубените илюзии и чувството за вина. След последния му роман „Погребаният великан“ ще ми е интересно да се потопя в това по-ранно произведение, в което очаквам да намеря характерния за него пестелив, експресивен стил и размисли за живота и изкуството.

 

 

Преслава Колева ще си купи:

„Нямаме никаква представа. Пътеводител в непознатата Вселена“ (изд. „Изток-Запад“) от Хорхе Чам и Даниъл Уайтсън – книга, която ни повежда на пътешествие из неразкритите загадки на Вселената. Знаете ли, че към момента можем да си обясним едва 5% от нея? Останалото е все още неизвестна територия. Нищо не подтиква човешкият дух повече от желанието да разгадае мистериите, които го заобикалят. Няма по-вълнуващо пътешествие от това, което ни подтиква да се взрем в бъдещето и да се опитаме да го видим.

 

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!