fb
Без категорияРевюта

„Боксьорът“ – разказ за един мъж, когото животът се опитва да нокаутира

3 мин.

boksyorat-istinskata-istoriya-na-hertsko-haftОбичам комикси и графични романи, но познанията ми за жанра са откъслечни – въпреки че има много почитатели, тази литература е системно пренебрегвана от издателите като рисковано и скъпоструващо начинание. Затова появата на издание като „Боксьорът“ на Райнхард Клайст (издателство „Еастра“) е своеобразно събитие.

„Боксьорът“ не е лековат разказ за супергерои и извънземни злодеи. Това е страшната и тъжна история на Херцко Хафт, полски евреин, оцелял от лагерите на смъртта в Полша и Германия. Райнхард Клайст рисува Херцко като човек, който винаги се изправя – след всеки удар, който съдбата му нанася, той е още по-готов да се бори за оцеляването си.

Романът е ценен не само поради историческо-биографичната си стойност. Той разкрива една малко повдигана и обсъждана пред широката общественост тема – спорта и неговото място в нацистките концлагери. Книгата е мрачна – няма как с тази тема. Херцко Хафт работи на пещите в Аушвиц и е принуден всеки ден на натъпква телата на стотици свои сълагерници в прегръдката на огъня. Следващата му задача е да обира ценностите на мъртвитие.

Историята, която служи за основа на графичния роман, е базирана на книга, която синът на Хафт написва, след като баща му му разказва историята на живота си – как се превръща в боксьор, чиято единствена мисия е да развлича нацистите, как след края на войната става управител на бардак, който обслужва съюзническите войски… как накрая стига до Америка и се превръща в Хари „Хершел“ Хафт, обещаващ боксьор.

Трудно е да харесаш човек като Хари. Повечето герои, оцелели от лагерите, винаги са описвани като възвишени, смели хора, чиято вътрешна светлина не помръква дори в условия на пълна безнадеждност и мизерия. Херцко не е такъв – той е способен на грехове, за да оцелее. Използва интереса на началниците на лагера, бие се срещу полумъртви противници, слугува на американците, убива… Възможно е раздираното му от самообвинения съзнание да е изкривило постъпките му и умножило греховете му. Възможно е да е твърде услужливо и да е скрило нещо. Няма как да разберем, защото някои от тайните си хората не знаят, че крият дори от себе си.

Тази книга е различна от всичко, което ще прочетете за Втората световна война и лагерите на смъртта. „Боксьорът“ разказва за един мъж, който въпреки коравата си външност и ужасна съдба, никога не се отказва от победата. Никога не забравя първата си любов. Никога не се предава в първия рунд. Един мъж, успял да се пребори с нацистите, устоял на заплахите на мафията. Животът винаги се е опитвал да го нокаутра, но той винаги се е изправял. След всяка битка остават белези, понякога просто трябва да се научим да живеем с тях.

Още едно ревю за графичния роман прочетете при Христо в „Книголандия“.