fb
@-книгиЕ-книги

Ръст от 9% на продажбите на е-книги в Холандия

2 мин.

Продажбите на е-книги в Холандия са се увеличили с 9% през второто тримесечие на 2016 г., съобщава сайтът goodereader.com. Според експерти основната причина за този резултат е намаляването на средната цена на електронните издания, което се превръща в световна тенденция за тази година.

По данни на един от основните дистрибутори на е-книги в Холандия и Белгия 87% от заглавията в списъка с бестселъри могат да бъдат закупени и в електронен вариант. Делът на е-книги в онлайн продажбите е 28% и е формиран основно от художествена литература.

От началото на 2016 г. наблюдаваме постепенно понижаване на цените на е-книги, което достигна 3 долара в някои от големите пазари. По-ниските цени оказват положително влияние върху продажбите в Европа, Северна и Южна Америка. По-голямото търсене пък води до засилена конкуренция между книгите на дебютиращите писатели и на самопубликуващите се автори.

Припомняме ви, че пускането на е-четеца Kindle през 2007 г., беляза нова ера в разпространението на електронни книги и само след няколко години продажбите им сформираха между 21 и 24 процента от приходите на големите издателства. Огромният скок в търсенето се дължеше на ниските цени, обявени от Amazon с цел популяризиране на четеца им.

През миналата година обаче дойде време за подновяване на договорите с онлайн търговците и издателствата решиха да поемат контрол върху продажбите на е-книги и да увеличат цените им. Вследствие на това Асоциацията на американските издатели отбеляза спад от 11% в продажбите на дигитални издания за 2015 г.

Остава да видим дали положителните тенденции ще се запазят и дали ще доведат до други промени – като по-ниски цени за електронните книги, предоставяни на библиотеките, което се дискутира вече повече от година.