fb
Ревюта

„Разчупи клишетата“ и направи своята професия още по-креативна

2 мин.

Разчупи клишетата - сър Кен РобинсънДаваш ли си сметка, че светът ти е изпълнен с митове? Че се подлагаш на митове още от първите дни на своето обучение – чуваш ги, затвърждаваш ги, после ги възпроизвеждаш отново, за да ги затвърдиш за следващите след теб. Мит е това, че образованието ни се намира в 21. век, мит е това, че само някои професии са креативни, мит е това, че не можеш да бъдеш креативен, каквото и да решиш да правиш с живота си.

За всичко това разказва “Разчупи клишетата” („ROI Communication“), последната издадена у нас книга на сър Кен Робинсън. Познавате го с “Елементът” и тук на практика идеята за това как всеки трябва да се занимава с нещата, които го правят истински щастлив, е доразвита в посока образованието, което да подпомага развиването на креативността у всеки от нас.

Аз лично, предвид заглавието и чудесните спомени от “Креативният гений” и “Как се раждат добрите идеи“, очаквах от “Разчупи клишетата” да бъде съсредоточена много повече към креативността като явление и процес, отколкото към подобряването на образователната система, както всъщност се оказа. Затова и най-важна и интересна част ми се стори темата за лидерството на креативността. Според Робинсън лидерството на креативността не означава нищо повече от това да насърчаваш и управляваш креативността в своя екип, предимно в три стратегически насоки – личността, групата и културата. Авторът извежда и 9 основни принципа за креативното лидерство, които всеки трябва да се стреми да спазва, ако иска да има напредничав и добре работещ екип. Защото “Да бъдеш лидер на креативността означава да гарантираш, че всеки в организацията използва своите креативни сили и усеща, че приносът към дейността й се цени.”

Не трябва да забравяме обаче, че сър Кен Робинсън е истинска икона в реформирането на образованието и определено има какво да научим. Особено тук, особено в момент, в който проблемите с образователната ни система и учебниците отново са в челото на медийните дискусии.