fb
Ревюта

Изживей приключението любов в “Рисунка за Айла”

3 мин.
Risunka za Ayla - Stefani Parkins

risunka-za-aylaСлед като се запознахме с „Целувка за Ана“ и „Звезди за Лола“, е време за последната книга от романтичната трилогия на Стефани Пъркинс – „Рисунка за Айла“ (изд. „Егмонт България“). Книгата разказва историята на Айла и Джош, с които вече се срещнахме в „Целувка за Ана“.

Непокорният Джош бяга от часовете с последно предупреждение за изключване и с татуиран череп на ръката. Но под привидния образ на лошо момче се крие целенасочен, безкрайно талантлив младеж, винаги със скицник в ръка, вглъбен в своите рисунки. И тук се появява Айла. Айла е срамежлива, несигурна, критична към себе си и страшно търпелива към околните. Тя винаги спазва реда, отличничка е, не излиза често и няма много приятели. Но е уникална със своята червена коса, зеленикави очи и безброй лунички. Тя е като:

“съвършена порцеланова кукла. Нежна и крехка, и красива.“ 

Айла е като „празно платно“ – не знае с какво иска да се занимава или къде иска да учи, но може би ако повярва в себе си, ще открие „правилния път“ в живота. Очарователният й образ ми стана любим, защото открих голяма част от себе си в нея и това ми помогна да я харесам дори повече от Ана и Лола. Както и в „Звезди за Лола“ , авторката умело вплита в историята героите от предишните книги. В един от любимите ми моменти от „Рисунка за Айла“ се срещаме с Крикет и Сен Клер.

За пореден път Пъркинс ни показва, че знае как се пише реалистична любовна история, която да те грабне, разтресе и да те накара да съпреживееш всяка една емоция. Началото не е твърде силно, но от средата до края книгата те държи в напрежение. Трябва да си призная, че успя да ме разплаче няколко пъти. И тук присъства сблъсъкът с проблемите в семейството и приятелството. Четейки, преминаваме през приключенията на „две пощурели деца, избягали, за да открият своя собствен свят“ – свят на прибързани решения, липса на сигурност и поемане на рискове. Любовта на Джош и Айла е истинско приключение с много препятствия между Ню Йорк – Бразилия – Париж.

За мен историята на Айла и Джош е най-хубавата в трилогията, защото всяка страница е пропита с толкова много емоции и въпроси за съдбата, за сродните души, които независимо от времето и с какво ги сблъсква живота, успяват да бъдат заедно. И може би „Рисунка за Айла“ ще помогне и на вас да си отговорите на тези въпроси, или поне ще ви накара да се размечтаете за приключенията, които ви очакват.