fb
БългарияНовини

Роман на Кристин Димитрова ще се изучава в мексикански университет

2 мин.

Романът „Сабазий“ на Кристин Димитрова ще се преподава в Мексико. Той е включен в курс по европейска литература в Националния автономен университет в столицата на страната, съобщи „Дневник“.

Пред изданието Кристин Димитрова разказа, че е научила за това от преводача на книгата – Рейнол Перес Васкес. За момента писателката не може да каже името на преподавателя, който е включил романа в своя курс по европейска литература. Националният автономен университет е едно от най-престижните висши учебни заведения в Мексико.

Книгата се занимава с темата за прехода, пречупена през мита за Сабазий (Дионис), който е обвързан с Орфей. През 2006 г. ръкописът на бъдещото заглавие печели анонимен национален конкурс на издателство „Инк“ за писане на роман като част от международната програма „Митовете“ на шотландското издателство Canongate. Книгата излезе в Мексико през 2017 г. в поредицата Coleccion Cultura Universitaria на издателството на Националния автономен университет в Мексико сити. Кристин Димитрова познава преводача Рейнол Перес Васкес от годините, в които той е студент в България:

Свърза ни някой от „пишещите братя“ и започнахме да си разменяме неща. Той е превеждал мои стихове, а преди 10 години му подарих „Сабазий“. Романът беше добре приет в Мексико, но там той беше и добре представен. Излезли са добри рецензии, а знам и за хора, които са купували по 3-4 бройки, за да подаряват на приятели.

Кристин Димитрова е един от най-известните български писатели в чужбина. Нейни разкази и стихотворения са публикувани в 24 държави на 21 езика. Участвала е на редица литературни фестивали и е носител на много национални награди за литература. Романът „Сабазий“ е публикуван и в Русия, Румъния и Германия и е отличен с Награда на Министерство на културата и община Пловдив „Христо Г. Данов“ в категория „Българска художествена литература“.

Можете да вземете книгите на Кристин Димитрова с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

Източник на снимката: Издателство „Колибри“

[ + ]