fb
БългарияНовини

Кристин Димитрова, Мирела Иванова, Наталия Делева, Хайри Хамдан и Сотир Гелев с награди „Перото“ за 2018 г. (обновена)

2 мин.

Кристин Димитрова, Мирела Иванова, Наталия Делева, Хайри Хамдан и Сотир Гелев са тазгодишните победители в петте категории на станалите вече традиционни награди на Литературен клуб „Перото“. Димитрова и Иванова бяха отличени в категориите „Проза“ и „Поезия“, Делева получи приза за дебютиращ автор, докато Хамдан взе статуетката за превода на арабски на антология „В началото бе епилогът“. Сотир Гелев пък спечели в категорията за „Детска литература“ с „Как Лора се научи да брои до десет“ (изд. „Enthusiast“).

„Искам да ви призова днес повече от всякога да отворим очите си и душите си за нуждите на хората в инвалидни колички и тейните майки и да им покажем, че сме с тях и те имат значение. Защото начинът, по който една държава и едно общество се грижи за хората в неравностойно положение, е най-точното отражение за състоянието на тази държава и това общество“, каза авторката на романа „Невидими“ Наталия Делева при получаването на своята статуетка.

Според носителката на наградата за „Проза“ за сборника си с разкази „Като пристигнеш, обади се“ (изд. „Обсидиан“) Кристин Димитрова номинациите в категорията носят посланието, че разказът е важен:

Разказът е важен, както винаги е бил, за българската литература, така и днес. Независимо, че някои хора са с чувството, че разказът е междинна категория между поезията и романа. Нека тези хора махнат Чехов и Борхес от литературата и аз ще ги уважа.

Награда „Перото“ за цялостен принос към българската литература получи поетът Иван Цанев.

Журито за наградите бе в състав: проф. д-р Амелия Личева, проф. Милена Кирова, доц. Дария Карапеткова, доц. Дарин Тенев и д-р Митко Новков.