fb
10, които...Специални

10 заглавия за лятото за тези, които нямат почивка

5 мин.

Времето на летните почивки е почти към своя край. Горещите дни неусетно се изнизват. Скоро вятърът ще завихря есенните листа в краката ни, а ние ще се топлим от спомена за местата, които сме посетили.  Но ако и вие сте сред онези малцина, които по една или друга причина са прекарали лятото в офиса и тъжно са гледали от екрана на компютъра снимки на приятели и познати на морски изгреви и залези, красиви места и държави, то ние от Аз чета сме помислили за вас. Всички знаем, че благодарение на книгите можем с лекота да преодоляваме географските разстояния. Затова нашият екип избра 10 заглавия, които ще ви пренесат в различни държави – топли и студени, екзотични и познати, далеч от настоящето ви ежедневие.

 

shtarkelite-i-planinataПървото ни предложение е сред родните земи в Странджа. „Щъркелите и планината“ (изд. „Ciela“) на Мирослав Пенков е книга за припомненото знание, което нестинарите предават с кръвта си от поколение на поколение. За богинята на паметта, която ни носи по реката на времето… и ни отнася. Ритуалът е освобождаване и пречистване, средоточие на надеждата, маскирана като увереност, че човекът може да започне отначало, че може да се изтласка от дебрите на забравата.

Второто ни предложение ще ви отведе на изумрудения остров, където вали zeleni-senki-byal-kitчесто и неочаквано, но пък казват, че хората имат големи сърца. “Зелени сенки, бял кит” (изд. “Сиела”) на Рей Бредбъри е чудесна книга, споена от истории, които се преплитат и преливат една в друга. Истории иронични, поучителни, написани с нескрита любов, усмихнато снизхождение и изключително чувство за хумор. В това приключение Бредбъри разказва за невероятни особняци, които оцеляват напук на климат, география, история, съдба.

 

knijarnica-na-kolela-cover1И докато сме на тази географска ширина, следващото ни предложение е за различна история, но този път в Шотландия. “Книжарница на колела” от Джени Колган (изд. „Слънце“ е роман за мечтите, новото начало, любовта към книгите, но също така и за по-простичкия начин на живот в малките общности, далеч от съвременните технологии.

Книгата на Паринуш Сании „Моята орис“ (изд. moyata-oris„Жанет 45“) повдига завесата на един обикновен ирански дом и предлага автентичен поглед както към сложната плетеница на семейните отношения, така и към драматичните политически промени в Иран в периода между 60-те години до наши дни. Всяка подобна книга се явява посланик на културата, която я е създала. Чрез прозата на Паринуш Сании можете да се докоснете до съкровените мисли на иранската жена, макар и в лицето на един обобщен литературен образ.

 

bruklinСъс следващата книга ще прекосите океана, за да се озовете в Съединените щати, Ню Йорк, в Бруклин, където младата ирландка Ейлиш е пристигнала в търсене на по-добър живот и бъдеще. „Бруклин“ (изд. „ICU“) на Колм Тойбин е ненатрапчив роман, изпълнен със спокойната мъдрост, която ни дава приемането.

Връщаме се отново в Европа, drebnata-staritsa-koyato-narushi-vsichki-pravilaна север, в Швеция, в един старчески дом и група хитри старчета, които ще извършат немислим обир, а по пътя ще се забавляват и преоткрият радостта от живота. „Дребната старица, която наруши всички правила” (изд. „Colibri“) на Катарина Ингелман-Сундберг също така засяга една доста важна тема, тази за грижата за възрастни хора и животът им, след като вече са минали определена пенсионна възраст.

 

strannost-na-umaИ отново на топло към южната ни съседка в Истанбул със “Странност на ума” (изд. „Еднорог“) на Орхан Памук. Това е мащабен роман, истинска хроника на града, който обхваща всички важни политически, обществени и културни събития между 1969 и 2012 година – без тълкуване, без тежнение в една или друга посока, но и без премълчаване.

И пак през океана, но този път не в един град и дори част pytcharli2от него, а в търсене на  истинския образ на Америка с „Пътешествие с Чарли. В търсене на Америка“ (изд. „Colibri“) от Джон Стайнбек. В книгата Стайнбек пътува през различните щати с идеята да открие душевността на своя народ. Той се среща с хората на своята любима Америка, говори с тях, размишлява, мечтае, разказва.

 

vila-v-sitsiliyaНе можем да пропуснем една държава, която всеки ценител на добрата храна и красивите гледки иска да посети. Тази книга ще ви отведе в Сицилия, Италия, където ще преживеете историите на три жени от три различни поколения. „Вила в Сицилия” (изд. Софтпрес) от Розана Лей е завладяваща история за загубена любов и родови тайни, епично пътешествие в търсене на себе си, значението на дома и семейството.

Последното ни предложение е отново за нещо близко, но pateshestvieto-odisey-tvardi-koritsiи далечно. „Пътешествието „Одисей“. Нов поглед към „Одисея“ (изд. „Сиела“) е своеобразен увлекателен и оригинален „преразказ“ на добре познатата история. Тим Северин изхожда от предпоставката, че произведението на Омир издава добро познаване на мореплаването и географията. Като взима под внимание характерното за устната традиция преувеличаване, той прави поразителни открития и успява да разпознае много от митичните места, считани преди това за измислица или погрешно локализирани в области, които се оказват далеч извън маршрута на Одисей и другарите му.

 

Надяваме се, че сред предложенията ще намерите вашето мечтано пътуване, пък било то и само мислено. Сигурни сме, че поне за няколко часа ще успеете да избягате от ежедневието и да попаднете на интересни места. А кой знае, може да набележите своите бъдещи дестинации и да ги посетите лично някой ден, дори по-скоро, отколкото очаквате.