fb
БългарияНовини

Децата в Русе – най-четящи у нас

2 мин.
vyara mladenova

vyara mladenovaРусенските деца са най-четящи в България. Това обявиха организаторите на „Забавното лятно четене“ на закриващото събитие за кампанията в неделя. Една пета от общия брой от 8200 деца, които са се включили в третото издание на „Забавното лятно четене“ в периода 1 юни – 15 септември 2013 г., са именно от дунавския град. След това се нареждат Пловдив с 6% от участвалите деца и Пазарджик и София – с по 5%.

Организаторите от детския портал Az-deteto.bg и Столична библиотека връчиха още два приза – в категорията „Най-четящо училище” наградата взе СОУ „Александър Иванов – Чапай“, град Белово с 2398 прочетени книги за това лято, а призът „Най-четящо дете” тази година отиде при Вяра Младенова (13г., на снимката), която миналата година стана трета в класацията.

Град Гоце Делчев получи специална награда за активно участие в кампанията на „Забавното лятно четене” през 2013 година. Тази награда се дава за първи път от организаторите за по-малките градове, които се отличат в проекта.Част от призовете бяха връчени лично от кмета на София Йорданка Фандъкова.

fandakovaЗаради големия интерес към кампанията, специални награди получиха най-активният читател на „Забавното лятно четене“ – това е детето, което е прочело най-много книги от самото начало на проекта – Поля Какалова от Благоевград (10 г.). Наградата „Млад читател” за дете от 1 клас, което е прочело най-много книги от всички включили се първокласници, отиде при Ива Андреева (8г.) от Видин. Призът за най-интересен коментар за книга, публикуван в онлайн читателския, дневник получи Йоана Симова (12 г.) от град Пазарджик.

„Забавното лятно четене” е инициатива на детския портал Az-deteto.bg и Столична библиотека, чиято цел е насърчаването на четенето сред децата по забавен и интересен за тях начин. През 2013 година посланици на четенето станаха журналистът и телевизионен водещ Ники Кънчев, актрисата Силвия Лулчева, певецът Орлин Павлов, телевизионната водеща Радинела Бусерска, както и детските автори Роси Кота и Петя Кокудева. „Аз чета“ и това лято бе медиен партньор на кампанията.