fb
Ревюта

„С@мот@“ между онлайн редовете

1 мин.
S@mot@ - Martina Dechevska

S@mot@ - Martina DechevskaВсеки живее интимния си живот между четири стени и един монитор. В онлайн изолация прекарваме дните и още по-тъжно – нощите си. Появяват се интересни социални събития, за които разбираме от компютрите си и които посещаваме в компанията на сините си дисплеи. Многомилионната резолюция се е превърнала във втора кожа и първа душа.

Игра на светове. Това се случва в дебютния роман на Мартина Дечевска – „С@мот@“. Книгата, замислена отдавна и осъществявана на няколко континента, предизвика силен интерес. За нея се писа и говори много дълго след премиерата й.

Дечевска показва собствената ни съдба, заключена в капана на любов, жертвоготовност, страст, желание за живот. Авторката разобличава кибервселената, която сами сме изобретили на път към себе си.

„С@мот@“ се чете изключително бързо. Започвайки я, не си даваш сметка, че вече си заживял друг живот, и докато не приключиш с него, не можеш да я оставиш. Увлича те и те кара да вярваш, че ако се намираше между редовете, в своята паралелна реалност, щеше да постъпиш по друг начин.

Някъде към края си даваш сметка, че си готов да промениш онлайн света, в който съществуваш, да спреш това интернет обезличаване. Истината обаче е, че този свят е много притегателен и колкото е деструктивен, толкова и хипнотичен.

Автор: Анна Иванова