fb
НовиниОт издателствата

Санджай Гупта дава уроци от пандемията в „Световна война С-19“

5 мин.
Снимка: CNN

Любимият на цяла Америка здравен кореспондент Санджай Гупта предава от импровизираното студио в дома си от самото начало на пандемията. Той черпи информация от най-вътрешните политически и научни кръгове, провежда ексклузивни интервюта с утвърдени експерти по обществено здраве от цял свят и разговаря с учени, които се надпреварват с времето в търсене на лечение. Новата му книга „Световна война C-19“ (изд. „Обсидиан“, преводач Надежда Розова) не само отговаря на огромен брой въпроси за вече преживяното от всички нас, но и посочва как ще се промени светът ни през следващите години.

Човечеството трябва да се подготви за нова епоха, през която пандемиите ще бъдат по-често, а вероятно и по-опасно явление. Доктор Санджай Гупта, помогнал със своя опит и задълбочени познания на цяла Америка да премине през тежката криза, разказва откровено историята на пандемията, поставя важни въпроси, засягащи поведението и очакванията ни, поднася ерудирани отговори, споделя научна информация за новия вирус и предлага практични решения на различни наболели проблеми. „Световна война C-19“ е книга, изпълнена с надежда и оптимизъм. Тя ще ни направи по-силни и издръжливи, по-уверени в благоприятния изход, по-добри и по-човечни.

„Двете неща, които ме поразиха, докато интервюирах хора и те ме доведоха до идеята колко е вероятно отново да се случи нова пандемия е, че ние сме мислили за това в 50-годишни цикли. 1918-1919 г. 1968-1969 г. И петдесет години след това – 2019 г. Но когато се вгледате наистина какво се случва с тези нововъзникващи патогени, тези вируси, които постоянно прескачат от животни към хора, разбирате, че тези скокове се случват много по-често. И това, което бих казал, е, че възникващите вируси според мен са неизбежни. Но идеята е да не излизат извън контрол. От точката на първото взаимодействие между животно и човек, откриването на вирусите, които предизвикват безпокойство, до незабавното смекчаване, до терапевтичните средства, които са разработени толкова бързо, има толкова много неща, които могат да се направят, за да се предотвратят тези организми, с които постоянно танцуваме на тази планета Земя. Но този танц може да бъде доста контролиран“, казва Санджай Гупта в интервю за NRP.

„Въпреки нашата медицина от двадесет и първи век, лъскаво компютърно моделиране и планиране на пандемията, ние не бяхме готови за Covid-19“, предупреждава главният медицински кореспондент на CNN Гупта в това изпълнено с надежда проучване. Гупта обобщава какво е сбъркал светът в отговора си и излага какво може да се направи по-добре следващия път – погрешните стъпки включват смесени съобщения от служители за ефективността на маските, „липса на казване на истината сред нашите лидери“ и провал да се наложи социално дистанциране достатъчно скоро. Американският брой на смъртните случаи от Covid можеше да бъде много по-малък, ако правилните стъпки бяха предприети навреме, твърди Гупта, и този предотвратим аспект добавя спешност към неговите предписания за следващите стъпки, полезно оформени като акроним PROOF – планирайте напред (Р – plan ahead), преосмислете и пренасочвайте риска в мозъка си (R – rethink and rewire risk in your brain), оптимизирайте здравето (O – optimize health), организирайте семейството и се борете за бъдещето ни (O – organize family, and fight for the future of us). Този план от пет точки призовава както читателите, така и правителствата: страните трябва да направят значителни инвестиции в универсални ваксини, които се борят с всички коронавируси и да предприемат по-глобален подход към ваксинациите, който дава приоритет на тези в риск, докато хората се научат как храната и правилното хранене могат да ги въоръжат срещу пандемии. Поглед напред – реалистичен и новаторски, но нито за миг мрачен“, споделя Боб Барнет за Publishers Weekly.

„Световна война C–19“ е трилър, чийто край няма да научим още известно време. Но тази книга ще ни помогне да разберем как сме се озовали в това положение и да отправим поглед напред, за да предотвратим следващата криза“, казва епидемиологът Лари Брилиънт.

Санджай Гупта
(снимка: Jim Wright, aarp.org)

Д-р Санджай Гупта е главен медицински консултант на Си Ен Ен, носител на награда „Еми“ и водещ на популярния подкаст „Коронавирусът: факти и измислици“. Той е експерт по въпросите на здравето и неговото опазване, спечелил доверието на цяла Америка. Автор на книгите „В преследване на живота“ (Chasing Life), „Да измамим смъртта“ (Cheating Death), „Понеделник сутрин“ (Monday Mornings) и „Будният ум“ (Keep Sharp), бестселъри на в. „Ню Йорк Таймс“. Д-р Гупта живее в Атланта, където е преподавател по неврохирургия в Медицинския факултет на Университета „Емъри“.

Прочетете ревюто на Диляна за първата публикувана книга на Санджай Гупта на български – „Будният ум“. Можете да я поръчате от Ozone.bg с 5% отстъпка, като въведете код azcheta22q1 при завършване на поръчката си.