fb
Ревюта

„Будният ум“ – мисията възможна на всяка възраст

6 мин.

Колкото и добре да живее човек, рано или късно стига до извода, че трябва да го прави осъзнато и да се грижи активно за здравето си. Това, разбира се, е наивно обобщение, но от позицията на моите достолепни 33 години аз лично мисля все повече в тази посока. Ако и вие имате интерес към научно обоснованите методи за по-здравословен живот, смятам, че книгата на неврохирурга и журналист Санджай Гупта„Будният ум“ (изд. „Обсидиан“, преводач: Надежда Розова), е за вас. 

Огромно удоволствие ми носят четива, в които авторът предава автентично любовта и изумлението си от своята професията. Такива хора могат да говорят увлекателно с часове за нещо, което останалите дори не забелязваме в ежедневието си и приемаме за даденост. И сякаш ни припомнят колко прекрасно е да запазим присъщото на децата любопитство към света. Това е може би едно от най-очарователните неща, които оцених в „Будният ум“. Американският учен може да убеди всекиго, че мозъкът е най-изящното творение на природата, и да го подтикне да се отнесе към него с внимание и обич. Освен това и дава основните и най-важни стъпки за целта.

Книгата на Санджай Гупта е изключително практически ориентирана и като структура, и като съдържание. Навярно всеки си е задавал въпроса как може да забрави нещо, което е направил преди минути, или се е чудил как е възможно да не помни името на човек, с когото току-що се е запознал. Отговори на тези и много по-важни въпроси ще откриете в „Будният ум“.  

Мозъкът е обител на още едно изумително чудо, което не можем да видим, докоснем или усетим, но което незабавно свързваме с него: паметта, процеса на запомняне. Само че паметта е много повече (…), тя е в основата на уникалната ни човешка природа и е първият стълб на будния, устойчив и бърз ум.

Санджай Гупта
(снимка: Jim Wright, aarp.org)

Гупта описва на съвсем достъпен език какви са етапите, през които минава входящата информация, за да бъде запомнена. Щом разберем как функционира мозъкът ни и кои са потенциално слабите места във веригата, можем да подобрим паметта си. Както вероятно се досещате, истинското усъвършенстване на паметта не се изразява само в прибягването до някакви номера и трикове. Не е изключено те да са работещи и дори полезни (за справка: „Безграничният потенциал“ от Джим Куик, изд. „Ракета“), но устойчива промяна в навиците си можем да постигнем само ако разберем как работи мозъкът.

За да подобрим и съхраним паметта си на когнитивно ниво, трябва да развиваме всички функции на мозъка си.

Ако сте от хората, които хронично се лишават от сън и дори се чувстват горди и по-близо до успеха, когато го правят, Гупта ще прекърши ентусиазма ви. Той далеч не представя тезата си като революционна, а се позовава на множество клинични изследвания, доказващи безспорно важната роля на съня за целия ни организъм. Може и да ни се иска да сме активни минимум 20 часа в денонощието – у нас даже си имаме и приказка за това – но се оказва, че подобно продължително поведение е саморазрушително. От сън спомени няма служи по-скоро като оправдание, но със сигурност не е вярно. Всъщност паметта се заздравява именно по време на сън. 

Тъй като сънят все пак не е основен фокус на книгата, а вярвам, че темата е изключително важна, си позволявам да ви препоръчам друго любимо заглавие – „Защо спим?“ от Матю Уокър (изд. „Изток-Запад”).

Болестта на Алцхаймер и деменцията са широко застъпени и обсъждани на страниците. Ако сте в активна възраст, вероятно считате, че подобни изменения могат да ви сполетят едва след няколко десетилетия. Защо тогава да мислим за тях сега? Гупта многократно твърди, че първи симптоми се появяват далеч преди страдащият да бъде диагностициран. И макар засега лечение да не е официално открито, то има какво да предприемем, за да запазим ума си в добро състояние за по-дълго. Ето защо си струва да се запознаете с най-значимотo около рисковете в ежедневието ви.

На места текстът е разделен от кратки параграфи за митове, свързани с мозъка, и съответното опровержение. Те допълват чудесно по-сериозно поднесената информация. За да не се отегчите от безкрайните препратки към научните издания, използвани за написването на книгата, те са поместени в самия ѝ край.

Не мога  да не отбележа, че българският читател вероятно ще се подразни от някои съвети, които далеч не отговарят на нашата действителност. Например препоръката да отидете в близката болница, за да ви направят задълбочено изследване на съня, ако хъркате (има се предвид лаборатория, където мозъчната ви функция ще бъде измервана, докато спите). Никак не съм убедена, че това е редовна практика на хъркащите в България. Но си струва да се абстрахирате от тази мисъл и да извлечете истински ценното от книгата. А това навярно е частта, в която Гупта описва петте стълба но доброто мозъчно здраве: движете се, откривайте, почивайте, подхранвайте, общувайте.

В „Будният ум“ ще откриете още много – съпричастност, чувство за хумор, свежи идеи и дори вдъхновение. Санджай Гупта се е постарал да не натоварва читателите с медицинска терминология, като същевременно излага научната основа на всяко свое твърдение или препоръка. Книгата може да бъде четена от любопитство към един от най-сложните органи в тялото ни – мозъка, а би могла да бъде и катализатор за здравословна промяна. Всичко зависи от вас.

Останете активни и ангажирани. Усещането за цел, поддържано с учене, открития и изпълнението на сложни задачи, крие сила. Целта придава смисъл на живота, усещане за посока и мотивация, за която си струва да се живее. Това е активното стареене.

Прочетете откъс от „Будният ум“ тук.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q2 при завършване на поръчката си. Вижте и всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.