fb
БългарияНовини

Смълчаният читателски клуб на Trouble Bakers с първо морско издание

3 мин.
Снимка на публикацията - communication-76 from Pixabay

По традиция летните срещи на мълчаливия читателски клуб се организират на открито в зелените пространства на Южния парк в София. Тази година за първи път клубът ще се премести близо до морския бряг. За Деси и Пролет Синеморец е предпочитано място за отдих, а в края на август те ще съчетаят почивката с едно от най-любимите си събития. Мястото е Амфитеатър Синеморец, а датата е 26 август. Началният час на сбирката е 19 часа, като е желателно предварително да изпратите съобщение до Facebook страницата на Trouble Bakers или да се отбележите с „Going“ в събитието, за да могат организаторите да приготвят достатъчно вкусни неща за всички участници.

Специалното морско издание на клуба се осъществява по покана на НЧ „Синева -2020“, с. Синеморец. Отново ще има буркан за дарения, а събраните средства ще отидат в подкрепа на „Спасителен център за диви животни“ на природозащитната организация „Зелени Балкани“.

„Смълчаният читателски клуб“ започва своите срещи в НЧ „Читалище.то“ – гр. София в края на 2019 година по модела на Silent Book Club на Гуенивиър Де Ла Мар – американска писателка и редактор, която се опитва да намери време за четене по време на майчинството. Независимо от прекъсванията поради пандемията от COVID-19 клубът има в историята си вече двайсет издания и се превърна в популярно и очаквано ежемесечно събитие.

Правилата, по които се провежда, са прости и неангажиращи: четене в продължение на 1 час, след което можете да останете за обсъждане на прочетеното и хапване на вкусни лакомства, или пък да си тръгнете. Изборът на книги е оставен изцяло на участниците, няма предварително зададени заглавия или теми. Идеята на клуба е всеки да посвети един спокоен час на четенето, без да се разсейва с ползване на смартфон и други задачи.

НЧ „Синева“ е младо читалище, основано през 2020 г. с цел да развива културна и просветна дейност в Синеморец, както и да подкрепя активното гражданско включване в развитието на общността и региона. Дейностите се реализират изцяло с помощта на дарители, съмишленици и доброволци. Читалището няма все още своя сграда, но кандидатства пред община Царево за предоставяне на безвъзмездно ползване сградата на старото кметство с цел нейното съхраняване и обновяване и превръщане в културен център на селото.

Активисти на читалище Синева се грижат за летния театър на Синеморец, като организират доброволчески акции за почистването и боядисването му и редовно го оживяват с публика и събития. Само за година и половина те осъществяват множество различни събития и кампании като: творчески работилници, спортен турнир, музикални концерти, кино вечери, театрални представления, доброволчески акции за почистване на диви плажове.